A 3.000 forintos szabály!

A legtöbb cikkemben olvashatsz arról, hogy szerintem a pénzügyi tudatosság a legfontosabb készség, amelyet érdemes lehet kifejlesztened magadban, ha gazdagságra vágysz. Ma egy olyan jelenséggel szeretnék foglalkozni, amely téged is nagy mértékben akadályozhat, ha nem figyelsz oda rá kellőképpen.

A jelentős vagyonok felépítésének egyik legfőbb ellensége a meggondolatlan költekezés. Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy hirtelen megtetszett nekünk valami, és azon nyomban meg is vásároltuk, pedig korábban ez eszünkbe sem jutott volna. Az ilyesmit impulzusvásárlásnak nevezzük. Ez a rossz szokás gyakran súlyos károkat okozhat egy-egy egyén vagy család kasszájának, és komoly erőfeszítésbe kerül megszabadulni tőlük.

Nézzük hát, mit tehetünk a cél érdekében!

Hétköznapi impulzusvásárlások

A modern marketingszakma rendkívül ügyes abban, hogy impulzusvásárlásokra ösztökélje a fogyasztókat. Erre szolgálnak a különleges egyedi ajánlatok, a last-minute lehetőségek és a számtalan akció, amelyekkel minden nap találkozhatunk. "Csak itt, csak most, csak neked!" - gyakran ennyi is bőven elegendő ahhoz, hogy valaki a pénztárcájáért nyúljon...

4.jpg

Az impulzusvásárlások legfőbb tulajdonsága, hogy nincsenek betervezve, azaz nem tudatosak, hanem érzelmi alapon keletkeznek. Akár egy érzékszervünk csábít el minket, akár a felkínált kedvezmény összege, a végeredmény mindig ugyanaz: olyasmire költjük a pénzünket, amire valójában nincs is szükségünk.

Hogy miért problémás ez a helyzet? Van egy mondás, miszerint a legkisebb lék is alkalmas egy hatalmas hajó elsüllyesztésére. A pénzügyek nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy hiába érezzük elenyészőnek az így elköltött összegeket, valójában rengeteg pénz tud kifolyni a zsebünkből, ha engedünk a kísértéseknek.

Az én megoldásom

Természetesen a legtöbb problémához hasonlóan erre is találhatunk megoldást. Számomra a kiadási napló alkalmazása jelentette a nulladik lépést ahhoz, hogy megismerhessem saját költési szokásaimat. Amikor valaki szembesül az első végignaplózott hónap kimutatásaival, gyakran elképed az összegek láttán. Ez annak idején velem sem volt másképp, és az a pillanat sokat segített abban, hogy később tudatos döntéseket hozhassak a jövőbeli vásárlásaimat illetően.

Az egyik legfontosabb feladatom volt az impulzusvásárlások kiiktatása. Erre találtam ki a címben említett 3.000 forintos szabályt, amelynek lényege egy mondatban összefoglalva így szól: minden olyan vásárlást, amely nem volt előre betervezve, annyi napig elhalasztok, ahányszor az ár osztható háromezerrel.

4_1.jpg

Vegyünk például egy könyvet. (Úgyis imádok olvasni!) Az ára legyen nagyjából 3.000 forint. Ha meglátom a könyvesboltban, és nagyon megtetszik, az nekem még nem elegendő indok a megvásárlására. Valószínűleg egy impulzusvásárlással lenne dolgom, ezért úgy döntök, hogy egy napig elhalasztom a vásárlást, és ha még másnap is vágyom rá, akkor visszajövök érte.

Hasonlóképpen, egy 20.000 forintos ruhadarab esetében kb. egy hét a javasolt halasztási időtartam, egy 90.000 forintos műszaki cikkel pedig egy hónapot is érdemes várni! Sőt, egészen kis összegekkel is működik a módszer: egy 300 forintos édességet is halasztottam már el a szabály szerint két és fél órával, és végül természetesen nem mentem vissza megvenni...

Ez tehát az én hatékony technikám a meggondolatlan költekezés megelőzésére. Remélem, te is tudod majd hasznosítani az olvasottakat!

Köszönöm, hogy velem tartasz!

(Képek forrása: unsplash.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr4914304051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plokmi 2018.10.16. 22:00:18

A címet olvasva először arra gondoltam, hogy valamilyen időközönként félre raksz 3000Ft-ot. De amit leírtál az csak a pénzköltés késleltetése.
Ha valamire szükséged van, akkor mindegy hogy hány nappal késlelteted a megvásárlását, úgyis meg fogod venni. Ha nem veszed meg, mert vagy annyira felnőtt, hogy fel tudod mérni a lehetőségeidet és tudod hogy IGAZÁBÓL nincs rá szükséged, na akkor tényleg spóroltál.
"A gazdag ember nem azért gazdag, mert sokat keres, hanem mert keveset költ."

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2018.10.16. 22:00:24

Ne vedd meg azt, amiből nem tudnál ötöt venni.

Ranó Matyi 2018.10.16. 22:00:28

nagyon elmés, tetszik

napalm 2018.10.16. 22:00:32

Ez bevált nálam is.
Lidlben kinéztem egy akkumulátoros csavarhúzót.
6000 forint.
Ez volt múlt hét csütörtökön. Percekig nézegettem, de megvenném, de jó lenne.
Aztán otthagytam.
Hétfőn megint bementem vásárolni, megállok ismételten a behajtók előtt, meditálok, aztán csak elcsábultam, a kosaramban landolt egy darab.
Nem mintha olyan nagyon szükségem lenne rá, de egyszerűen csillapíthatatlan vágyat éreztem arra hogy egy példány az enyém legyen!

Karfiol 2018.10.16. 22:00:35

Köszi a tippet, ez tetszik!

Aranytojás Blog 2018.10.16. 22:05:19

@plokmi: Teljesen egyetértek. Ha valamire igazán szükséged van, azt mindenképp megveszed. Ugyanakkor szerintem ez pont nem számít impulzusvásárlásnak, és az ilyesmit talán nem is érdemes halogatni. Ha valamire nincs szükséged valójában, de mégis közel állsz a megvásárlásához, olyankor érdemes alkalmazni a 3.000 forintos szabályt.

szalkaheni 2018.10.17. 00:18:13

Érdekes, ha nincs valamire szükségem akkor mindegy mennyit várok vele. Inkább az önkontrollt és tudatosságot ajánlom annak aki nem tudja megállni az impulzus vásárlásokat .

levi7777 2018.10.18. 00:00:47

Izé...nemá...
Ha van pénzem egy 60 milliós házra és megvenném, akkor tényleg 55 évet
kell gondolkodom előtte???
:-)

szcsongor 2018.10.18. 00:00:55

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:
"Ne vedd meg azt, amiből nem tudnál ötöt venni."

Akkor soha az életben ne vegyél lakást például, de autót is csak akkor, ha van minimum 20-30 milliód a bankszámlán :)

Real World 2018.10.18. 00:02:57

Én általában impulzusvásárlok, még fontos dolgokat is.

Már megvettem idénre a tavalyi elnyűtt télikabátom helyett az újat, mert ott és akkor láttam egy olyan darabot, ami tökéletesen megfelelt az igényeimnek, és volt kedvezménykuponom is.
Általában így is vásárlok, ha valamiről tudom, hogy kell, jó hasznát fogom venni egyszer, simán megveszem, így nem akkor kell keresgélnem olyan példányt, ami minden igényt kielégít, amikor tényleg kell. Utálok féltucatnyi boltot végigjárni, és egy félig-meddig megfelelő dolog megvételén libikókázni, pusztán azért mert kell, és nem biztos, hogy a hátralévő boltokban lesz ennél jobb.

Ugyanakkor simán megállom, hogy ne vegyek meg apró sz@rokat, édességet, energiaitalt, üdítőt, pusztán, mert előttem van a pénztárnál.

Terézágyú 2018.10.18. 00:03:18

@szalkaheni:
"Inkább az önkontrollt és tudatosságot ajánlom annak aki nem tudja megállni az impulzus vásárlásokat . "

Így van: várni másnapig, az éppen az önkontroll.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.10.18. 00:03:33

A nagyon rövid ideig elérhető és jelentős árkedvezmények esetén a halogatás eredménye a kell, de már sokkal drágább is lehet. Ha tudjuk, hogy milyen típusú termékek esetén várható ilyen költség célszerű azt impulzusvásárlásból tervezett költséggé alakítani ésszerű és hónapról hónapra görgethető keretet szabva neki. És itt a lehetőségek szerint késleltetni...

nookedli 2018.10.18. 00:03:41

Nem inkább az lenne a megoldás, hogy a végtelen korrupt kormányt leváltjuk és saját kezünkbe vesszük az ország irányítását? Amíg ilyen korrupt maffiózókat megtűrnek a birkák, addig szegénység lesz és nem tudjuk megvenni amire szükségünk van.

hunter84 2018.10.18. 00:04:22

Szerintem ez női probléma. Én legalábbis csak azt veszem meg, ami kell, akkor is, ha nem akciós.

Belga Proliné 2018.10.18. 00:04:28

Nincs az az isten, hogy 3 napig agyaljak egy tízrongyos bármi megvásárlásán. Az impulzusvásárlás endorfinjának egy nanogrammja is sokkal többet ér ennél. :)

Mr. Waszabi 2018.10.18. 00:04:32

Köszi, ez jó ötlet :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.10.18. 00:04:46

Én az impulzus vásárlásaimat az aktív nemdohányzásomból fedezem. Az aktív nemdohányzás abban különbözik a passzívtól, hogy nem csak nem szívom el a napi egy doboz cigit, hanem az árát egy állandó megbízással naponta áttolom a megtakarítási számlámra. Meglepően jó pénz tud így összegyűlni. (Na jó, nem meglepő, hisz’ előre pontosan kiszámoltam, de akkor is sokkoló.)

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása