Európai minimálbér és egyéb állatfajták

Nem nagyon fordult még elő itt a blogon, hogy politikai kérdésekben állást foglaljak, és ez továbbra sem cél, de úgy vélem, hogy (oldaltól függetlenül) rendkívül káros jelenség, amikor politikusok megfeledkeznek bizonyos közgazdasági alapvetésekről, és ezzel akarva/akaratlanul félrevezetik a választókat. Ezért úgy döntöttem, belefér a blog profiljába, hogy néha felszólaljak az ilyesmi ellen.

A mai cikk apropóját egy pontosan ilyen eset adta. Történt ugyanis a napokban, hogy gyanútlanul bóklásztam a YouTube-on, mígnem ezt kihasználva lecsapott rám egy lesben álló DK-hirdetés, amelyben Dobrev Klára épp az "európai minimálbér" ötlete mellett kampányolt. Mivel gyanítom, hogy az átlagos felhasználó nem feltétlenül rendelkezik kielégítő ismeretekkel ezt a programpontot illetően, ezért ebben a cikkben összefoglaltam néhány tudnivalót, hogy megkönnyítsem olvasóimnak a véleményük kialakítását.

Az egységes európai minimálbér első hangzásra talán tetszetős ideájának lényege, hogy legyen meghatározva egy olyan bérszint, amelynél kevesebbet senki nem kereshet uniós állampolgárként. Az ördög azonban szokása szerint a részletekben rejlik: amint végiggondoljuk a javaslat hátterét, komoly (és valószínűleg leküzdhetetlen) akadályokba ütközünk. Ez az ötlet egyébként nem csak a Demokratikus Koalíció, hanem az MSZP programjában is szerepelt a 2019. tavaszi európai parlamenti választásokon, a miheztartás végett.

kepforrasa_europai_parlament_dobrevklara.png

A legfőbb kérdés természetesen az, hogy milyen összegben legyen megállapítva az említett közös uniós minimálbér. Játsszunk el tehát a különféle lehetőségekkel, és lássuk meg, hová vezetne ez az út.

Az első opció, hogy alacsonyra tesszük a lécet, azaz a legszegényebb tagállamokban (pl. Magyarország) érvényes minimálbér környékén húzzuk meg azt a legkisebb fizetést, amit minden főállású alkalmazottnak meg kell kapnia. Ebben az esetben sajnos az egész ötlet elveszítené az értelmét, hiszen a sereghajtó országok lakosságának jólétén még elvi szinten sem változtatna semmit, a gazdag országok számára pedig egyszerűen irreleváns intézkedést jelentene, hiszen az ő minimális bérszintjük ennél eredetileg is feljebb van.

A második lehetőség, hogy magas szintet határozunk meg, például a legmagasabb (luxemburgi) minimálbér közelében  ennek következményeit a szegényebb országok szenvednék meg, extrém munkanélküliség formájában, ugyanis a drasztikusan megdrágult bérköltségek miatt a vállalkozások kénytelenek lennének sűrű elbocsátásokba kezdeni, vagy nagy arányban csődöt jelenteni (hiszen egy bizonyos "ár" felett a munkaerő foglalkoztatása egyszerűen nem kifizetődő).

Harmadik alternatíva lehetne, hogy kiválasztunk egy szintet valahol a nagyon alacsony és a nagyon magas minimálbérek között. Ekkor a fenti két helyzetből alakulna ki egy logikus keverék: a megállapított bérszintet eleve teljesítő államokban semmilyen változás nem következne be, az alatta lévő országok vállalkozásai pedig továbbra sem tudnák kitermelni az alkalmazottaik bérét.

building_pixabay.png

Nyilvánvalóan látszik tehát, hogy a javaslat normális piaci körülmények között semmilyen formában nem kivitelezhető, ami egyben azt is jelenti, hogy a szegény országok csak jelentős külső segítséggel tudnák a béreiket rövidebb távon is felzárkóztatni. Természetesen a fent említett társaságok programjaiban jótékony homály fedi a finanszírozás kérdését, túl azon, hogy egy központi alapból fizettetnék. Magyarán ismét visszatértünk a bevett módszerhez: a máshol megtermelt javakat igyekezzünk minél inkább magunkhoz csatornázni, ezáltal keltve a fejlődés látszatát.

Hogy ennek van-e értelme, az egy külön cikk témája lehetne, de ami biztos, hogy demagóg ígérgetés helyett sokkal érdemesebb lenne a hosszú távú, fenntartható megoldások megvalósítására koncentrálni (termelékenység javítása, humántőke fejlesztése, befektetői kedv ösztönzése). És még egyszer kiemelném: akinek inge, az nyugodtan magára veheti, oldaltól teljesen függetlenül...

Köszönöm, hogy olvasol! Jövő héten érkezem a következő cikkel.

További tartalmakért kövesd az Aranytojás Blogot az instagramon is!

(Első kép forrása: Európai Parlament. Második kép forrása: pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr615374040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ogli dzsí 2020.02.01. 11:20:41

Vegre egy normalis iras. Nyilvan bloff volt az egesz. Az USAban sem egyseges a minimalber, sok allamban egyaltalan nincs is. Az EUban meg az adovonzata is mindenhol mas. Ezen kivul olyan nincs hogy a nyugati majd kevesebb bert akar kapni azert hogy szolidaris legyen a keletebbivel, szoval penzugyi hattere sincs. Kb. olyan javaslat mint a feltetel nelkuli alapjovedelem.

Raadasul a magas minimalber hosszabb tavon pont a legeslegnagyobb cegek erdeket szolgalja, mert ok meg tudjak fizetni, mig a kisvallalkozasok bezarnak es a piacukat a nagyok szerzik meg.

enrikokaruszo 2020.02.01. 11:36:04

valamit akart amiben szerepel európa, meg hogy az jó lesz nekünk
majd, valamikor
egyelőre szavazzunk rá:)

neszóljszámnemfájfejem 2020.02.01. 11:38:52

Azért elgondolkodtató, hogy a vállalkozók illetve vállalkozások részéréről folyton a "magas" bérekről megy a sírás. Ha, egy cégnek ez a legfőbb problémája, hát ott valami nagyon nem jól megy....

mariska16 2020.02.01. 12:05:21

Nem biztos, hogy fix összegben kellene megállapítani, hanem az országok gazdasági erejéhez mérten. Az ami itt Mo-on megy, hogy bejelentve minimálra a többi zsebbe az nonszensz. Nagyon ellenőrizni kellene ilyen szempontból a vállalkozásokat, vagy meghatározni bizonyos tól-ig adandó munkabért, függően a munkavállaló képzettségétől, szakmai gyakorlatától, a munkához való hozzáállásától, stb.....

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.01. 13:07:53

@ogli dzsí: Mielőtt ugatsz valamiről, utána is kellene ám nézni, hogy miket mondott Dobrev. Például ezt:

"Ha az EU képes arra, hogy költségvetésének csaknem 39 százalékát a mezőgazdasági gazdálkodóknak fizesse ki, akkor arra is képes, hogy az európai minimálbér bevezetése után egy átmeneti időszakban támogassa a kis- és közepes vállalkozókat."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/dobrev-lesz-europai-minimalber-ami-nem-kell-hogy-csak-a-munkaadokat-terhelje.692243.html

nagykerek 2020.02.01. 13:14:06

Klárika sajnos pont olyan demagóg mint a férje (meg mint a politikusok általában).
Nem fejt ki minden "apró részletet". Akinek nem ismerős ez az "apró részlet" az keressen rá Gyurcsány öszödi beszédére és olvassa el.

Mit jelent az európai minimálbér a gyakorlatban?
- Legyen minden országban (mert van ahol nincs).
- Azonos elvek szerint állapítsák meg.
- Igazodjon az egyes országok gazdasági fejlettségéhez.

Nálunk tehát nem sokat jelentene, mert van minimálbér és igazodik az ország fejlettségéhez. A pontos értéke meg mindig is vita tárgyát fogja képezni.

A szakszervezetek sok esetben ágazati minimálbért akarnak, ami azt jelenti, hogy a saját ágazatukban legyen magasabb a minimálbér.
A munkáltatók meg területi (regionális) minimálbért szeretnének, hogy Szabolcsban kevesebbet fizethessenek, mint mondjuk Budapesten.
Érveket mindkettő mögé lehet állítani, meg persze ellenérveket is.

rallus 2020.02.01. 13:18:17

Dobrev Klára okosabb annál, mint hogy gondolkodni tudó emberekre bízza a megválasztását...

DFK 2020.02.01. 13:31:03

Érdekes, hogy miután kiderült, egy nem létező dologgal kampánytak (amire még csak akarat sincs), déká szimpatizánsok azt az álhírt osztogatják az FBn, hogy OV mondta, nincs szükség európai minimálbérre, mert a magyar minimálbér pont elég.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.01. 13:35:45

Európai minimálbér lesz. Mondjuk havi 200 euró.

Szóval szemfényvetés az egész.

Szalay Miklós 2020.02.01. 13:38:33

Egy írás az értékteremtésről, arról, hogy az a munkán alapszik, meg hogy ennek ellenére ki mindenki részesedik még a használból:

egyvilag.hu/temakep/093.shtml

Ez meg itt az alapjövedelmet járja körbe. (Azt hiszem ehhez Facebook kell. Egy letölthető pdf onnan):

m.facebook.com/groups/2015018935418852?view=permalink&id=2207972882790122&refid=18&refsrc=https%3A%2F%2Fm.facebook.com%2Flogin%2Fdevice-based%2Fpassword%2F&_rdr

enrikokaruszo 2020.02.01. 13:51:26

@math0: ha van 1 forintom, biztos van kettő
aha

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2020.02.01. 14:23:33

A felsorolt érvek nem csak európai szinten, hanem általános helyzetben is igazak, amiből az következik, hogy nem a minimálbér a megoldás. Ha azt akarjuk, hogy a rosszabbul keresőknek jó legyen, akkor meg kell vizsgálni azokat az okokat, ami miatt ez kialakult. Ha több országot is megvizsgálunk, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a legtöbb esetben a különböző szabályozás és adóztatás az elsődleges ok, ami miatt a keresetek alacsonyak, így a leghatékonyabb módja a kevésbé jól keresők megsegítésére ezek megszüntetése.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.01. 14:34:53

@stoic79: a minimálbér is egy olyan intézkedés, ami hasonló az adóhoz. egymást részben kiváltó intézkedések, szóval nem mondhatod, hogy cska és kizárólag adóval leeht intézkedni. egyébként is az EU szerződésben az, hogy az államok az adózásukat bizonyos keretek között szabadon intézhetik, már el van fogadva. ebből visszavenni nehezebb lenne.

morph on deer 2020.02.01. 14:37:49

@mariska16:
“ Nem biztos, hogy fix összegben kellene megállapítani, hanem az országok gazdasági erejéhez mérten.”

Ahogy mondod! Eredetileg is egységes szintű minimálbérről volt szó, nem egységes (azonos) összegűről.
Ezért nem értem, hogy miért nem érti a cikk szerzője, dehát van ilyen.

Aranytojás Blog 2020.02.01. 14:39:20

Kedves Olvasóim, ha már nyitott a kommentelés, akkor legalább maradjunk meg a kulturált hangvételű vitánál, ha kérhetem.

Nyilván politikai témák esetében különösen nagy a kísértés, hogy érvek ütköztetése helyett személyeskedjünk, de szeretném, ha itt színvonalas beszélgetés folyna, moderálás nélkül is.

Mindenkinek köszönöm!

LúzerMan 2020.02.01. 14:57:30

Van 4. opció is: pl az adott ország előző évi GDP-jéhez kell viszonyítani.
És még biztos vannak más dinamikus mérőszámok.

kárárámaispj 2020.02.01. 15:11:03

@stoic79: "a legtöbb esetben a különböző szabályozás és adóztatás az elsődleges ok, ami miatt a keresetek alacsonyak"
Hát ez biztosan így lehet. Mondjuk Luxemburgban a nettó átlagbér a magyar bruttó duplája..

kárárámaispj 2020.02.01. 15:39:47

@math0: Aham. Azért vágod, hogy Borkaiék kurvázása mennyire nagyságrendekkel kevesebb pénz mint amiről beszélünk?
Marha egyszerű a képlet: Felemelem a munkásaim bérét a duplájára, meg hozzá az áraimat is a háromszorosára. Amíg meg kisebb lesz a forgalmam mint most az eu fizesse a különbözetet. És van 4 millió munkavállaló. Gazdasági géniusz vagy.

a nagy hohohorgász 2020.02.01. 15:42:04

Az EU nem akarja ezt megoldani mert nem érdeke. A jogos kérdés az lenne hogy miért nem érdeke?

morph on deer 2020.02.01. 15:55:35

@kárárámaispj:
“ Marha egyszerű a képlet: Felemelem a munkásaim bérét a duplájára, meg hozzá az áraimat is a háromszorosára.”

Mit gondolsz, hogy működnek az úgynevezett jóléti államok?
Magasak a fizetések, magasak az árak, és értelemszerűen magasabbak az adók is.
Ez pedig azzal jár, hogy magasabbak az állami bevételek (is), és ez lényegesen jobb feltételeket biztosít infrastrukturális és szociális fejlesztéseknek.

És érdekes módon nem az olcsójánosok élnek jobban, nem ott magasabb az életszínvonal, ahol alacsonyak az adók és mindenkinek jár a rezsicsökkentés, ki érti? :)

illaim 2020.02.01. 16:03:26

@Aranytojás Blog: Ha már kulturált vitát vársz, akkor megtisztelhettél volna, hogy felkészült, a témát alaposan körbejárt előzetes tanulmányt folytatsz, mielőtt írásra adod a fejed! A címkézéseddel Te magad teremted meg az alaphangot a személyeskedéshez! Az ilyen megnyilvánulásokról szól az ősi magyar közmondás, "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna" LOL
De ha Te mindenképpen a demagógiáról akarsz írni, akkor kérlek tanulmányozd a kormány a béremelésekről szóló propagandáját, és vesd össze a nemzeti valutánk romlásának ütemét!
Üdv.

kárárámaispj 2020.02.01. 16:03:29

@morph on deer: "Eredetileg is egységes szintű minimálbérről volt szó, nem egységes (azonos) összegűről."
És akkor az megnyugtatja a minimálbérest, hogy a francia minimálbéres gazdaságilag pont ugyanolyan szarul él, mint ő?

kárárámaispj 2020.02.01. 16:06:08

@morph on deer: Hát "érdekes módon nem az olcsójánosok élnek jobban, nem ott magasabb az életszínvonal, ahol alacsonyak az adók és mindenkinek jár a rezsicsökkentés, ki érti? :)"
Mondjuk ugye ez így ebben a formában marhára nem igaz. Mondjuk Dubai vagy az USA sem svéd színvonalú adókkal dolgozik..

kárárámaispj 2020.02.01. 16:10:11

@math0: Öröm nézni, hogy a hozzászólásaid mennek utánad a pincébe :D:D:D
Csak a kkv-k nál kell emelni a minimálbért, te túliskolázott? Azt hittem, hogy a minimálbér vonatkozik a nagyvállalatokra meg az állami szférára is. Szóval semennyire nem beszéltem mellé, hogy 4 millió munkavállalónak kéne a duplájára emelni a fizetését, hogy mondjuk a német szinten legyünk.
Ja, meg gondolom a 4 millió nyugdíjasnak is, hogy esetleg ne haljanak éhen.

Stócokban állhat a pénz az unióban, ha ezt így megfinanszírozza.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2020.02.01. 16:18:07

a blogger egy cenzor, ő azt nevezi "kultúrának", hogy törli az ellenérveket.

alöksz róz 2020.02.01. 16:18:24

@morph on deer: hát akkor ez tök egyszerű, törvényt kell hozni h kötelezően fel kell emelni mindenkinek a bérét az ötszörösére és meg van oldva minden
érthetetlen miért nem ezt csinálja mindenki

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2020.02.01. 16:19:28

@illaim: pontosan. a blogger egy cenzor, ő azt nevezi "kulturált vitának", hogy felkészületlenül ír hazugságokat, aztán meg törli az ellenérveket.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2020.02.01. 16:20:46

@kárárámaispj: "túliskolázott"

ez a cenzor bloggernek belefér, hiszen csak az ellenérveket cenzúrázza. neki ez a "kulturált vita"

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2020.02.01. 16:21:53

@Aranytojás Blog: a blogger egy cenzor, ő azt nevezi "kulturált vitának", hogy felkészületlenül ír hazugságokat, aztán meg törli az ellenérveket.

alöksz róz 2020.02.01. 16:23:02

@stoic79: "Ha több országot is megvizsgálunk, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a legtöbb esetben a különböző szabályozás és adóztatás az elsődleges ok, ami miatt a keresetek alacsonyak" - ez hogy jött ki?

Aranytojás Blog 2020.02.01. 16:24:03

Kedves Barátaim, kulturált kritikát megfogalmazni nyugodtan lehet, azokat nem is törlöm, lásd fent.

Aminek itt nincs helye, az a trágár beszéd, egymás szidalmazása, és a többi hasonló finomság.

Amint pedig lesz időm, meg fogom válaszolni az érdemi felvetéseket.

Szép hétvégét mindenkinek!

alöksz róz 2020.02.01. 16:24:27

@kárárámaispj: "És akkor az megnyugtatja a minimálbérest, hogy a francia minimálbéres gazdaságilag pont ugyanolyan szarul él, mint ő?" - igen, megnyugtatja

Bogomil 2020.02.01. 16:55:26

Tudomásom szerint az európai minimálbér nem egy abszolút összeget jelentene, hanem egy valamilyen helyi paraméterhez viszonyított százalékarányt, azaz valami olyasmit például, hogy sehol sem lehetne kevesebb a legkisebb bér, mint az ottani átlagbér 60%-a. Ha így értelmezzük, akkor a poszt érvelése irreleváns.

a nagy hohohorgász 2020.02.01. 16:57:16

@Bogomil: és ezzel mit érnénk? Mert sztem semmit.

a nagy hohohorgász 2020.02.01. 17:04:07

@a nagy hohohorgász: az egésznek a gatjai a tulajdonosok mert ez, az ő kontojukra menne. Na de melyik tulaj akar fele annyit.

Bogomil 2020.02.01. 17:04:19

@a nagy hohohorgász: Ez egy külön vitakérdés lehet, de szerintem csökkenteni lehetne az egyenlőtlenségeket, továbbá a munkaerő migrációját a fejletlenebb uniós országokból a gazdagabbakba.

a nagy hohohorgász 2020.02.01. 17:05:58

@a nagy hohohorgász: pedig az sem havi bér lenne. Na ugye. De a tulaj is imád fogyasztani nem csak a pornep.

a nagy hohohorgász 2020.02.01. 17:08:18

@Bogomil: persze hogy lehetne de ez olyan mint az oktatás és az eü. Tobbszereplos. És ki képes ma kompromisszumot hozni....

Bogomil 2020.02.01. 17:13:26

@a nagy hohohorgász: Most nem nagyon van módom végigvitatni a témát, csak jelezni akartam a bloggernek és a vita résztvevőinek is, hogy van ezen mit gondolkodni.

enrikokaruszo 2020.02.01. 17:19:46

@Bogomil: a különbségek csökkentésében mennyire érdekelt az a belső övezet, amely a döntéseket keresztül tudja vinni az eu apparátusában?

morph on deer 2020.02.01. 17:28:37

@kárárámaispj:
“ hogy a francia minimálbéres gazdaságilag pont ugyanolyan szarul él, mint ő?”

Arra gondolsz, hogy a szabályozás úgy működne, hogy mindenkinek egyformán szar legyen?
Eleve az az alapgondolat, hogy a minimálbér mindenhol és mindenkinek biztosítsa a tisztességes megélhetést.
Az összegét pedig az adott ország körülményeihez és árszínvonalához képest kéne megállapítani.

Nem hinném, hogy ezt túl bonyolult lehet megérteni, bár ki tudja.

morph on deer 2020.02.01. 17:38:59

@kárárámaispj:
“ Mondjuk ugye ez így ebben a formában marhára nem igaz. Mondjuk Dubai vagy az USA sem svéd színvonalú adókkal dolgozik..”

Meg nem is a befolyó adókból finanszírozzák a jóléti intézkedéseket, legalább is Dubai biztos, hogy nem.
Az USA pedig nem egységes az adórendszer, ahogy én tudom.

De akárhonnan nézed is, ha kevés az állami bevétel, akkor kevesebbet lehet oktatási-, szociális-, vagy egyéb jóléti kiadásokra fordítani, ez azért megy, gondolom...
Azt a rész meg ahogy látom elkerülte a figyelmedet, hogy magasabb adó ÉS magasabb jövedelem az, ami ezt együtt működteti!
A szándékon túl, persze.

kárárámaispj 2020.02.01. 18:40:38

@Brendel Mátyás: Neked érveid nincsenek, és a kultúrált vitához is pont annyi közöd van mint a maradj talpon fődíjához.

a nagy hohohorgász 2020.02.01. 18:46:24

@morph on deer: matekból nem jön össze az elmeleted. Szerinted akkor az eü költsége nem fog emelkedni? Nem csesztetesbol kérdem csak kozgazdasagtanilag. Pont ez a baj a csókkal. Egyszerűen a navot kéne felpiszkalni de azt is tudjuk hogy ez egyik politikai pártnak sem érdeke. Te hogy látod?

a nagy hohohorgász 2020.02.01. 18:52:45

@a nagy hohohorgász: ha több pénzt adsz berre emelkedik az ár a több ktg miatt. Aztán az emberek több bére miatt nő a kereslet ami miatt megint nő az ár. Tehát a bér kb 1* nő az ár meg 2* a paraszt meg ugyan úgy nem érti miért érzi kevesebbnek a pénzét. A csok erre a legjobb példa. Ezert érzik a külföldre vandorlok h jobban élnek mert a fizujuk nőtt a ktguk meg nem. Csak ha külföldön is el kezdenek élni rendesen. Akkor viszont dettó mo csak kicsiben.

kárárámaispj 2020.02.01. 19:52:14

@morph on deer: És akkor most komolyan azt akarod mondani, hogy ahol több pénz van, ott több jut mindenfélére? Hát, ez igen, ez megállapítás.

a nagy hohohorgász 2020.02.01. 20:00:03

Úgy látom élet tapasztalattal kevesen rendelkeznek. Egy párbeszéd : több pénzt akarok! De honnan? Oldják meg. De hogyan? Oldják meg, csak senkinek se fájjon. De azt hogy? Oldják meg.

morph on deer 2020.02.01. 22:04:51

@a nagy hohohorgász:
“Szerinted akkor az eü költsége nem fog emelkedni?”

Fogalmam sincs, de nem látom az okát, hogy miért kéne emelkednie.

Az viszont igaz, hogy ami az adózás körül zajlik, az egy vicc. Boldog-boldogtalan adókedvezményt kap, az adóalapból lehet kivenni a TAÓT, most már jön a többgyerekes anyák életfogytig tartó szja mentessége, (csak megjegyzés: hány cég kerül át majd anyu nevére?), meg a jóég tudja, hogy még mi, eközben ahol lehet, zsebből zsebbe megy a lé.

Ez irgalmatlanul sokba kerül, a rezsicsökkentési kamuval együtt meg méginkább.
Ahelyett, hogy mindenért a valós árat kérnék, és csak a rászorulókat támogatnák.

A svéd adóból egyébként jóvá tudod írni a kölcsöneidre fizetett kamatokat, a lakásodra vagy ingatlanodra fordított munkák díjának - azt hiszem - felét, stb., tehát ezzel azonnal érdekeltté válsz, hogy számlára fizess. De az ottani iparosok is érdekeltek, mert elég komolyan függ a nyugdíjuk, betegállományuk, stb a bevallott jövedelmüktől.
Ott komoly az adó, de egyrészt eléggé normális, - sávosan progresszív, - másrészt a fizetések is komolyak. (Ott pl a hálapénz ismeretlen fogalom.)
Ugyanakkor van látszata annak, hogy hová kerül a pénzed, mert ellenőrizhető az állam és/vagy az önkormányzat.

Röviden: ha egy ország az alacsony jövedelmekre rendezkedik be, akkor ott az életben nem lesz normális életszínvonala a lakosságnak.
Márpedig nálunk ez az “üzleti modell”, mert akkor hátha jön kívülről valami befektető, mert majd mi leszünk a legolcsóbbak, és hű, de jó lesz!
Majd...

morph on deer 2020.02.01. 22:13:53

@kárárámaispj:
“ És akkor most komolyan azt akarod mondani, hogy ahol több pénz van, ott több jut mindenfélére? ”

Megleptelek, mi?
Tudod a kici óccó világnak javarészt lőttek, most már egyre nehezebb lesz ezzel operálni. Mindeközben a felzárkózásra fordítandó EU-támogatásokat igen nagy hozzáértéssel sikerült elcseszni a világon minden más felesleges kivagyi csicsára, aztán mikor lépni kéne, itt fogunk csodálkozni, hogy nincs kivel, mivel és hová!

De legalább a romos kórházak kapnak új festést, és kuss legyen. Vécépapírt meg majd a következő ötéves terv folyamán, ha jól mennek a dolgok, és Lőrincnek papírgyára is lesz...

Pöff 2020.02.01. 22:44:58

1.
"hiszen a sereghajtó országok lakosságának jólétén még elvi szinten sem változtatna semmit,"
Nem is az a célja azt gondolom a minimálbérnek, hogy kőgazdag országok netto 5-600e Ft-os (van 7-8 is) minimálbéréről beszélgessünk. Kár volt felhozni is mint érv.

Pöff 2020.02.01. 22:56:09

2.
"drasztikusan megdrágult bérköltségek miatt a vállalkozások kénytelenek lennének sűrű elbocsátásokba kezdeni, vagy nagy arányban csődöt jelenteni (hiszen egy bizonyos "ár" felett a munkaerő foglalkoztatása egyszerűen nem kifizetődő)."

Hát ez egy elég nagy ferdítés, 2 okból is. 1. sokszor ugyanazon nyugati cég németben Svédben kifizeti lazán a 5-6eFt vagy a mérnököknek a 1,5-3M huf-os bért... itthon csak a 1/4 1/5-de és már az is jónak számít, van ahol csak 1/6 1/7-ed bért kapnak itthon az anyacég országában dolgozókhoz képest.
Igazság szerint anyaföldön is úgy kell kaparászni ezért a bérért dolgozó embert, nem állnak sorba emberek, pláne nem a melósabb dolgokhoz.
Mégse megy csődbe, nincs elbocsájtás..

Másik, hogy globális árak vannak...oké helyi fix dolgok drágábbak (kb csak a lakás vagy az albérlet de az se kifizethetetlenül drága nyugaton a fizetéshez arányosítva) Szolgáltatások ára lehet magas, de ha minőségit (kint az kb a minimum) akarunk..azt már itthon se lehet megúszni olcsón.
De a kocsi az élelmiszer az elektronika kb minden fogyasztási cikk ára azonos (sőt 27% nálunk még drágább is)
Ez esetben helyi vállalkozások esetén miről beszélünk? ugyan annyiba kerül de 1/6-od annyit ad a beosztottainak..hova lessz a pénz? adóba és BMW-re kell. a magyar vállalkozók olyan életszínvonalon élnek, mint nyugati társaik...pár év alatt.
Multinál meg pláne nincs miről beszélni, nettó profithalmozásról van szó. Te termeled meg a német dolgozó kiemelt bérét, is.

Úgyhogy ha fel emelnék a minimálbért netto 300-ra maximum a németet rugnák ki és hozná ide még a tervezést is.
Nyilván innen bűzlik a hal feje...Brüsszelben nem engednék, hogy saját társadalmi probléma és profit vesztés legyen belőle.

Greccsi Zsot 2020.02.02. 05:26:18

Igaza van Klárinak, minimálbrére van szükség, a túl nagy, fájdalmat okozhat.

Bogomil 2020.02.02. 09:10:08

@enrikokaruszo: Az országok közötti különbségek,egyenlőtlenségek csökkentése növeli a kohéziót. A munkaerő-migráció csökkenése erősíti a munkavállalók érdekérvényesítési képességeit a fejlettebb tagországokban. Az első általános érdek, a második specifikusan munkavállalói, tehát főként a baloldali pártok támogatására számíthat.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása