Jó hírek a diákhiteleseknek!

2020-ban számos új intézkedés lép életbe a diákhiteleket illetően, melyek deklarált célja az, hogy a válság idején segítsék az instabil anyagi helyzetbe kerülő egyetemistákat. Ebben a cikkben összegyűjtöttem, mit érdemes tudniuk az érintetteknek.

A diákhitelekről már korábban is írtam a blogon: olyan kölcsönök ezek, amelyekből azok is finanszírozhatják felsőfokú tanulmányaikat, akiknek az eredendő anyagi helyzetük ezt másképp nem tenné lehetővé. Ennek köszönhetően elvileg már nem pénzkérdés az, hogy valaki hozzájuthat-e a szakmai előremenetelét nagyban meghatározó képzettséghez. Évről évre több tízezer fiatal folyamodik ezekhez a megoldásokhoz: a Diákhitel Központ tájékoztatása szerint 2019-ben már az önköltséges hallgatók negyede vette igénybe a tandíj fizetésével kapcsolatos szolgáltatásukat.

A kiinduló állapot

Eddig alapvetően három, egymást nem kizáró opció közül választhattak a diákhitelek felvevői:

  • a szabad felhasználású Diákhitel1 segítségével a megélhetésükhöz szükséges pénzt tudják előteremteni, félévenként 350 000 forintos összeghatárig ennek éves kamata jelenleg 1,99%;
  • a kizárólag önköltséges hallgatók számára elérhető, kamatmentes Diákhitel2-t csak a tandíj megfizetésére lehet fordítani, a felvehető summa mindenki számára a képzése árával egyezik meg;
  • továbbá ezeken kívül létezett a kevésbé elterjedt "Nyelvtanulási Diákhitel", amely egy szabad felhasználású konstrukció volt, egyszerre legfeljebb félmillió forintos összegben, és amely a diplomához szükséges nyelvvizsga bemutatásával egyidejűleg szintén kamatmentessé vált.

students_1807505_960_720_pixabay.jpg

Ezekhez képest idén jó néhány változás lép érvénybe, melyeket az alábbiakban felsoroltam.

1. A moratórium: egy 2020. márciusi kormányrendelet értelmében minden hitelre, így a diákhitelekre is  vonatkozik az úgynevezett "fizetési haladék", tehát az adósok egészen év végéig mentesülnek a törlesztési kötelezettségük alól. Ez azokat érinti, akik már fizették a hitelt, ugyanis ezt csak a diploma megszerzése után kell megkezdeni. Fontos, hogy a fennálló tartozás a moratóriumtól függetlenül továbbra is kamatozik.

2. A Diákhitel Plusz bevezetése: május elsején, azaz ma a Diákhitel1 és Diákhitel2 mellé megérkezik egy harmadik konstrukció is, melynek létrejöttét kifejezetten a gazdasági válság kitörése ihlette meg, segítségnyújtási célzattal. Egy legfeljebb 500 000 forintos, kizárólag idén, és csak egyszeri alkalommal igényelhető hitelről van szó, amely ötvözi a másik két típus előnyeit: a Diákhitel1-hez hasonlóan szabad felhasználású, és a Diákhitel2 mintájára szintén kamatmentes.

A 2018-ban meghirdetett családtámogatási kedvezmények természetesen erre is vonatkoznak: ha egy nőnek legalább 2 gyermeke születik, akkor elengedik a diákhitel-tartozásának felét, a harmadik gyermek érkezése pedig a komplett adósság elengedésével jár együtt.

Bónusz tippem azok számára, akiknek van Diákhitel1-tartozásuk: nekik mindenképpen érdemes felvenniük a Diákhitel Pluszt, és előtörleszteniük belőle a kamatozó adósságukat – saját számításaim szerint egy most végző egyetemista akár 89 000 forintnyi kamatfizetést is megúszhat ezzel az egyszerű mutatvánnyal!

mentor_3512369_960_720_pixabay.jpg

3. Megszűnik a Nyelvtanulási Diákhitel: ugyancsak május 1-től történik mindez; akiknek van ilyen jellegű tartozásuk, nekik az átalakul kamatmentessé, akik pedig csak tervezték felvenni, nekik helyette a hasonló, csak kedvezőbb Diákhitel Plusz áll rendelkezésre (legalábbis idén).

4. Meghosszabbodik az igénylési határidő: a válság hatásait elszenvedő hallgatók kedvéért idén meghosszabbított határidőkkel, az első félévre június 15-ig, a másodikra pedig december 31-ig lehet igényelni a diákhiteleket, ráadásul visszamenőleg is! Aki már vett fel diákhitelt ebben a szemeszterben, ők szintén módosíthatják visszamenőleg annak összegét (feltéve, hogy még nem maxolták ki a limitet).

5. Emelkedik a Diákhitel1 összeghatára: az őszi félévtől kezdve több mint a duplájára, 70 000 forintról 150 000 forintra emelkedik az egy hónapra igényelhető Diákhitel1 összege. (Ennek hátterére nem igazán látok rá, és nagyon remélem, hogy a bővülő mozgástér nem fogja túlzott eladósodásra ösztönözni az egyetemistákat.)

Nos, ennyit mára, köszönöm, hogy olvasol! Hamarosan érkezem a következő cikkel.

További tartalmakért kövesd az Aranytojás Blogot az instagramon is!

(Képek forrása: pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr7615651856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása