13. havi nyugdíj: válságkezelés helyett érvágás

Beköszöntött a válság. Az előző cikkemben ezt még nem akartam ennyire nyíltan kijelenteni, de mostanra már teljesen egyértelmű. Ebben a környezetben minden épeszű ország nekilát a válságkezelésnek, ennek megfelelően a magyar jegybank is jókor és jókat lépett, a legnevesebb szakértők szerint. Ugyanakkor fiskális oldalról számos olyan intézkedés is született a válságkezelés leple alatt, amelyek többedik ránézésre sem igazán szolgálják a károk helyreállítását, de annál inkább egészen más jellegű célokat. Ebben a cikkben eme csoport egyik oszlopos tagját, a 13. havi nyugdíj visszavezetését vizsgáljuk meg közelebbről.

A pontos intézkedés

A különféle állami tisztségviselők megszólalásaiból összerakható kép alapján 4 év alatt fokozatosan épül vissza a 13. havi nyugdíj intézménye, mégpedig oly módon, hogy 2021. februárban plusz egy heti, '22-ben plusz két heti, '23-ban plusz három heti, végül 2024-től kezdve egy teljes havi plusz ellátmányt kapnak majd a nyugdíjasok. Ez sokáig nem volt egyértelmű, aminek következtében a sajtóban hosszú időn át zajlott a találgatás, hogy vajon egy 53. heti nyugdíjról van-e szó, vagy valóban a plusz egy havi nyugdíj imént bemutatott módon történő újbóli bevezetéséről.

Különösen megnehezítette a kérdést az, hogy bár a kommunikációban mindvégig 13. havi nyugdíj került elő, addig az erre a célra szánt forrásként eleinte 280 milliárd forint körüli összeget jelöltek meg, ami mindössze 4 heti nyugdíj kifizetésére lenne elegendő a 10 heti (1+2+3+4) helyett  ezt mostanra 700 milliárd forintra korrigálták. Hogy pontosan mely csoportoknak jár majd az emelés, az még nem derült ki (hiszen a különböző nyugellátásokra jogosultak rétege közel sem homogén), de ezzel most jobb megoldás híján nem foglalkozunk.

25a_pixabay_nyugdijas.jpg

Kritikák

A legsúlyosabb probléma nyilvánvalóan az, hogy a 13. havi nyugdíj ígérete rettenetes érvágást jelent a nyugdíjkassza számára. Az ötlet egyébként egyáltalán nem hazai sajátosság, sőt: Ausztriában például 14. havi ellátást is kapnak az időskorú állampolgárok. Fontos különbség azonban, hogy míg sógorainknál az egy évre kiszámított nyugdíjak összegét osztják tizennégyfelé, addig nálunk az eredetileg egy évre járó kifizetéseket növelik most meg 1/12 résszel. Ez nagyjából 8%-kal fogja megdobni az eddigi kiadásokat, pedig a nyugdíjrendszerünk már éppen eléggé recseg-ropog enélkül is: költségoldalról az egyre növekvő élettartam (és a nagy létszámú Ratkó-generáció jelenleg zajló nyugdíjba vonulása), bevételi oldalon az egyre kevesebb gyermek (és a fiatal adófizetők kivándorlása) okozza a legnagyobb fejfájást.

Az időseket ráadásul számos rétegnél jóval kevésbé érinti a válság, legalábbis pénzügyi szempontból: míg sok iparág dolgozóinak egyik napról a másikra került veszélybe a megélhetésük, addig a nyugdíjasok jövedelme továbbra is stabilan érkezik. Ha valahogyan mégis segíteni akarunk rajtuk, akkor lehetne például enyhíteni a folyósított nyugdíjak közismerten durva egyenlőtlenségein. Saját fapados számításaim alapján jelenleg a nyugdíjasok alsó 29%-a havi 100 ezer forintnál is kevesebb pénzt kap, míg a legfelső 2% átlagosan csaknem havi 400 ezer forintból gazdálkodhat. A 13. havi nyugdíjat mindannyian megkapják, pedig jól látható, mennyire nem azonos mértékben vannak erre rászorulva. Sokkal több értelme lenne inkább annak, ha kifejezetten a szegény sorsú idősek kapnának komoly transzfereket, akár horribile dictu a rendkívül magas juttatásokat élvezők rovására.

25b.jpg

(Mivel rendkívül fájó a gondolat, ezért csak zárójelesen említem meg: ha a napjainkban tomboló válság hatásait kívánják ezzel orvosolni, akkor teljességgel érthetetlen, hogy miért csak 10 hónap múlva, 2021. elején fog megérkezni az első adag emelés. Ez alapján óhatatlanul eszünkbe juthat, hogy ez az intézkedés esetleg mégsem válságkezelő célzatú. Úgy tűnik, hogy ami választási években az Erzsébet-utalvány szokott lenni, ugyanazt a szerepet tölti be a 13. havi nyugdíj a koronavírus idején: a legjelentősebb szavazói bázis lekenyerezését.)

Habár nem gyakran szoktam idézni a blogon, most mégis idekívánkozik a téma egyik legnagyobb szakértőjének, Farkas Andrásnak a gondolata, összefoglaló gyanánt: "A 13. havi nyugdíj visszahozatala önmagában is semmissé teheti a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében eddig tett, sok szenvedést okozó, elkerülhetetlenül szükségesnek látszó erőfeszítések eredményeit." Nos, ilyenek tehát a kilátások 2020. tavaszán...

Köszönöm, hogy olvasol! Hamarosan érkezem a következő cikkel.

További tartalmakért kövesd az Aranytojás Blogot az instagramon is!

(Első kép forrása: pixabay.com. Második kép forrása: clipdealer.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr2915629592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása