Hogyan épül fel egy kiadási napló?

Egy korábbi cikkben már felhívtam a figyelmet a kiadási napló fontosságára, amelyet azóta sem győzök hangsúlyozni. Most bemutatom, hogyan tudod te is felépíteni a sajátodat, hogy azután ennek a rendszernek a segítségével napról napra nyomon követhesd, mennyire voltál tudatos az adott időszakban.

A kézzel írt füzet előnyei

Én magam minden este kézzel írom meg a napi kiadásaim, bevételeim és "átcsoportosításaim" listáját, hetente egyszer pedig átvezetem a legfőbb információkat egy elektronikus táblázatba, főként az áttekinthetőség érdekében, illetve a számításokat megkönnyítendő.

2.jpg

Ennek előnyei, hogy egyfajta rituálé alakul ki a naplóírás körül, és fontos elemévé válik az esti rutinnak. Minden könnyedén visszakereshető akár hónapokra visszamenőleg, hiszen kellő részletességgel kifejtek mindent, és mégis kezelhető méretű marad, ellenben egy hasonlóan részletes Excel-táblával.

Hogyan néz ki egy átlagos napom dokumentációja?

Nálam minden nap egy új oldal a füzetben (egy A5-ös méretű füzet bőven elegendő nagyságú). A lap tetejére felírom a dátumot, alatta pedig három oszlopra osztom fel a helyet. Az első oszlop a bevételeké, a harmadik a kiadásoké, és a középső a már fent említett átcsoportosításoké, amelyet hamarosan kifejtek.

A bevételek oszlopába felviszek minden aznap beérkező pénzösszeget: ez lehet fizetés, vállalkozásból származó jövedelem, névnapi ajándék, vagy akár az utcán talált aprópénz.

A kiadások oszlop tartalmazza az aznapi kiadásokat, ezek felvezetéséhez általában segítségül hívom a nyugtákat, amelyeket minden vásárlás alkalmával beteszek a pénztárcámba, az erre elkülönített helyre. Készpénzes vásárlások alkalmával különösen hasznos ez a szokás, a bankkártyás tranzakciókról azonban sms-t is kapok, ezért ilyenkor néha engedékenyebb vagyok magammal szemben, és csak zsebre vágom a nyugtát, ha egyáltalán elteszem.

Az átcsoportosítások számomra azt jelentik, hogy egy helyről átteszek pénzt egy másik helyre. Egyszerűbben: ilyenek például az alkalmi készpénzfelvételek, és a másik esti szokásom is, amikor a nálam lévő aprót beteszem egy befőttesüvegbe, szintén a korábbi cikkemben vázolt módon. Miért fontos ezeket is precízen könyvelni? Azért, hogy amikor átszámolom a nálam lévő készpénzt, nehogy emiatt találjak megmagyarázhatatlan eltérést az elméleti állapottól.

Később még biztosan fogok különböző kiegészítéseket, tippeket írni ehhez a témához, de csak úgy kerülhetem el, hogy elvesszek a részletekben, ha most lezárom az írást. Sok szeretettel javaslom, hogy a kiadási napló vezetését kezdd el még ma, és hónapokkal később olyan értékes tapasztalatokkal leszel gazdagabb, amelyekre korábban nem is gondoltál volna!

Jövő héten ismét jelentkezem.

Köszönöm, hogy velem tartasz!

(Kép forrása: unsplash.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr5314234225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása