Bevételnövelés vagy kiadáscsökkentés?

Előbb-utóbb minden olyan ember, aki igyekszik tudatosan kezelni a pénzügyeit, találkozik a címben felvetett dilemmával. Melyikre érdemes inkább odafigyelni: bevételeink növelésére vagy kiadásaink csökkentésére? Ebben a cikkben erről a témáról fejtem ki a véleményemet.

A bevételek kettős szerepe

Ahogyan azt A gazdagság lépcsői című cikkemben is bemutattam, bevételeinknek kettős szerepük van: életszínvonalunk finanszírozásához és vagyonunk felépítéséhez egyaránt elengedhetetlenül szükségesek.

Azoknak, akik foglalkoznak személyes pénzügyeikkel, általában az a céljuk, hogy folyamatosan emeljék életszínvonalukat, és vagyonuk is szépen gyarapodjon. Éppen ezért hosszú távon létfontosságú, hogy tudatosan törekedjünk bevételeink növelésére. Mivel ez sok különböző módon is megtörténhet, valószínűleg egy egész cikket fogok majd szentelni ennek a témának. Most elégedjünk meg azzal, hogy ez egy fontos feladat, ha anyagi helyzetünket szeretnénk javítani.

Bevételünk növekedésének elvi korlátja nincs, tehát semmi nem akadályozhatja meg, hogy hónapról hónapra, évről évre a nekünk tetsző ütemben növelhessük azt. Természetesen mint mindennek, ennek is megvan az ára...

Hogy rövid távon kiknek ajánlom ezt a módszert? Szerintem elsősorban azoknak érdemes sürgősen bevételeik növelésére koncentrálniuk, akiknek jelenleg még nincs elegendő pénzük arra, hogy önállóan fenntartsák saját életszínvonalukat. A többiek előbb próbálkozhatnak az alábbi módszerrel!

A kiadások csökkentése

Kiadásaink kordában tartása meggazdagodásunk egyik legfőbb alapja, amint azt több korábbi írásomban is kifejtettem. Ha valaki Parkinson törvényének rabságában él, azaz rendelkezik elegendő bevétellel, de alig tud belőle megtartani, az valószínűleg ezen a területen tud majd igazán sokat fejlődni.

Néhány bekezdéssel feljebb azt állítottam, hogy a bevételek növelése hosszú távon fontos feladat. A kiadások csökkentése viszont rövid távú teendő, véleményem szerint legalábbis. A témába vágó egyik kedvenc mondásom így szól: "Nem a bevételeid tesznek gazdaggá, hanem a költési szokásaid." Ha tehát valaki szeretné megtakarítani a bevételei 10%-át, valószínűleg könnyebben és gyorsabban célba ér, ha a kiadásainak mérséklésére koncentrál, mintha bevételeit próbálná ugyanannyival megemelni. Fontos leszögezni, hogy a kiadások nem csökkenthetők örökké. Ez egy fontos különbség a bevételek növelésével szemben, ezért is javaslom, hogy először (rövid távon) itt igyekezzünk elérni a kívánatos szintet.

Hogyan lehet csökkenteni a kiadásainkat? Ezt a célt szolgálja a kiadási napló. Aki pontosan tudja, hogy mikor, mire és mennyit költ, az azt is tudni fogja, hogy a pénze hol szokott kifolyni a kezei közül, azaz mely területeken lehetne egy kissé tudatosabb. Ha te még nem írod a saját kiadási naplódat, jó szívvel ajánlom, hogy mielőbb kezdd el. Ha pedig már írod ebben az esetben gratulálok! –, akkor havonta egyszer szánj egy kis időt arra, hogy átnézd, milyen túlzottan magas (vagy teljesen fölösleges) kiadásaid voltak abban az időszakban. Ha ezeket szép sorban el tudod hagyni, kiadásaid anélkül fognak jelentősen lecsökkenni, hogy életszínvonaladon megéreznéd ezt.

Összefoglalás

Röviden tehát azt tanácsolom: ha kevés a mostani bevételed, törekedj arra, hogy minél előbb változtass ezen, ha pedig jelenleg nincs ilyen problémád, akkor eleinte ügyelj a kiadásaid rendbetételére. Mindkét módszerre érkezni fog külön cikk, ha esetleg konkrét segítségre lenne szükséged.

Jó hír: októberben érkezik az Instagram oldal! Addig is, köszönöm, hogy velem tartasz!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr1514250827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása