10 tipp, hogy több pénzt kereshess!

A múlt héten bebizonyítottam, hogy ha valaki komolyan veszi a karrierépítést, akkor nagyon látványos emelkedést mutathat a jövedelme az évek során. Ugyanabban a cikkben azt ígértem, hogy hamarosan készítek egy összeállítást, melyben azok számára adok majd tippeket, akik szeretnék feljebb tornászni a fizetésüket.

Lássuk tehát azt a 10 tanácsot, amelyeket szerintem érdemes lehet megfogadni, ha valaki a magasabb jövedelem elérésének célját tűzte ki maga elé. Fontos, hogy az általam átadni kívánt szemléletmód sokkal inkább arra keresi a választ, hogy "Kivé kell válnom?", nem csupán arra, hogy "Mit kell tennem?".

1. Vállald a felelősséget: a fizetésed kizárólag tőled függ.

Gyakori hiba a munkavállalók (és vállalkozók) körében, hogy a fizetésük mértékének okait önmagukon kívül keresik. Az én véleményem ezzel szemben az, hogy a fizetésed valójában csak rajtad múlik, így te vagy érte az egyedüli felelős. Ha nem vagy megelégedve a jövedelmeddel, akkor arra biztatlak, hogy a főnököd, a gazdasági környezet vagy a politikusok hibáztatása helyett azt gondold végig, hogy mit tettél te az utóbbi egy évben, hogy a helyzeted megváltozzon.

2. Tudd, hogy konkrétan hová akarsz eljutni.

Pontosan mennyi az a fizetés, amivel elégedett lennél? Mennyit szeretnél dolgozni érte? És mikorra akarod ezt elérni? A céljaid nagyobb eséllyel tudnak megvalósulni, ha nagyon konkrét elképzelésed van minden részletről. Ha kész a terved, akkor tudasd a főnököddel is, hogy ő is ennek megfelelően tervezhesse a jövőt. (Ha esetleg a főnököd nem partner abban, hogy idővel a kiérdemelt mértékben emelkedhessen a fizetésed, akkor ajánlom figyelmedbe a 10. tippet is.)

16b_pixabay.jpg

3. Azt csináld, amit szeretsz.

Munkánk során fontos szempont, hogy örömünket leljük benne, már csak azért is, hogy teljes odaadással végezhessük, ami szerintem a magas fizetés egyik alapvető feltétele. Te szereted a munkádat? Olyasmivel foglalkozol, ami érdekel, és amit szívesen csinálsz? Ha esetleg nem, akkor tudod egyáltalán, hogy mi a te szenvedélyed? Mi az, amit annyira szeretsz, hogy akár ingyen is csinálnád? Ha megvan, akkor tegyél lépéseket azért, hogy minél előbb azon a területen helyezkedhess el, mert lehetséges, hogy az ezzel járó lelkesedés fogja megadni neked a magasabb fizetés lehetőségét, és nem mellesleg a boldogabb hétköznapokat is.

4. Teremts minél több értéket a cégednek (vagy vásárlóidnak).

A kapitalista üzleti logika egyszerűen azt diktálja, hogy a magas hozzáadott értékért jár a magas fizetés. Te mennyire vagy értékes eleme a piacnak? Egy mondás szerint a legtöbb ember csak annyit dolgozik, hogy ne rúgják ki, és csak annyit keres, hogy ne mondjon fel. Te törj ki ebből az attitűdből! Legyél te az a szereplő, aki mindig jobban teljesít, mint amit elvárnak tőle. Az ilyen munkamorálú dolgozókért kapkodnak a munkaadók (és ügyfelek), és ekkor a fizetésed emelkedése mindenkinek közös érdeke lesz.

5. Legyen eladható tudásod.

Közhely, hogy informatikusból több tízezer hiányzik az országban, így az informatikai tudás ma nagyon is eladható, de ez csak egy példa a sok közül. Bátran vágj bele egy új szakma kitanulásába, hiszen a világ folyton változik, és nem biztos, hogy amihez te értesz, az örökké piacképes lesz. Elvégezhetsz egy egyetemet levelezőn, vagy beiratkozhatsz más jellegű tanfolyamokra is. A cél az, hogy végül egy értékes tudás birtokában légy. Emellett fél szemmel figyeld a trendeket, hiszen még az is elképzelhető, hogy a munkaerőhiányt meglovagolva te is kiharcolhatnál magadnak egy jobb fizetést, csak eddig nem jutott eszedbe, vagy nem álltál ki magadért eléggé.

book-pixabay.jpg

6. Képezd magad folyamatosan.

Még ha meg is van a piacképes szaktudásod, szerintem akkor sem dőlhetsz hátra, ugyanis a legjobban fizetett szakemberek mindig a legjobb szakemberek. A Pareto-elv szerint például a bevételek 80%-át a piaci szereplők 20%-a zsebeli be. Tűzd ki célul, hogy bekerülsz a szakmád top 20 százalékába, és ott is maradsz! Minden nap olvass a szakterületedről, tanulj meg új módszereket és technikákat, és a tanulásért fizess is bátran, hiszen az önképzés vitathatatlanul az egyik legjobb befektetés. Válj a szakmádban megkerülhetetlenül profivá!

7. Tanulj nyelveket.

Gondoltál már arra, hogy külföldi cégnél dolgozz? Ehhez nem is kell feltétlenül kiköltöznöd, hanem gyakran itthonról is megteheted. A külföldi fizetés néha az itteni többszöröse  például ezt az ugrást teszi lehetővé egy stabil nyelvtudás. Egy új nyelvet jól meg lehet tanulni 1 év alatt, ha valaki igazán odateszi magát, ráadásul számtalan ingyenes lehetőség is létezik rá.

8. Építsd tudatosan a kapcsolataidat.

Kétségtelen, hogy a környezetünk nagyban befolyásolja az életünk alakulását. Ha te aktívan keresed azok társaságát, akik már előtted járnak bizonyos értelemben, akkor jó eséllyel elsajátíthatsz majd tőlük olyan gondolatokat, szemléletmódot és viselkedésmintákat, melyek hozzásegítenek a célod eléréséhez. Barátkozz olyanokkal, akiknek már megvan mindaz, amire te is vágysz. Meglepődnél, ha tudnád, hogy a sikeres emberek mennyire közvetlenek és segítőkészek tudnak lenni, ha valaki egy ebédmeghívás keretében tanácsot kér tőlük. A jó értelemben vett "jó kapcsolatok" pedig kivételes lehetőségeket is jelenthetnek majd számodra.

16d_pixabay.jpg

9. Tudjon rólad a főnököd főnöke is.

Az egyik legkézenfekvőbb módja a fizetésed emelkedésének, ha előléptetnek. Ehhez az kell, hogy maximálisan elégedettek legyenek veled mindazok, akik dönthetnek a sorsodról. Éppen ezért ügyelj arra, hogy terjedjen a híred, épüljön a "személyes márkád". Ragadj meg minden alkalmat, amikor mesélhetsz magadról, a munkádról, különösen olyan környezetben, amely a szakmai előremeneteled szempontjából fontos lehet. Érződjön rajtad, hogy megbízható és ambiciózus vagy, aki készen áll a magasabb szintű kihívásokra is. Persze ne vidd túlzásba önmagad fényezését, mert az kontraproduktív is lehet, inkább találd meg az egészséges középutat.

10. Merj váltani, ha nem jó helyen vagy.

"Nem jó helyen lenni" több értelemben is lehet: nem jó cégnél dolgozol, nem jók a munkatársaid, nem jó szakmát választottál, nem jó városban vagy országban élsz. Ezekben az esetekben érdemes lehet elgondolkodnod a váltáson: bátran válts szakmát, lakóhelyet vagy munkahelyet, sőt akár megfontolhatod egy vállalkozás elindítását is, ha van hozzá affinitásod. (Egy korábbi cikkem éppen erről szól: Kinek éri meg vállalkozni?) Könnyen megeshet, hogy egy egyszerű váltással hatalmas pozitív fordulatot vehet az életed, ugyanakkor egy váltás általában kockázattal jár, tehát ezt sem szabad elkapkodni.

Állítom, hogy ha megfogadod a fenti tanácsokat, a fizetésed szép ütemben fog növekedni, melynek következtében emelkedhet az életszínvonalad, és végre lesz pénzed megtakarítani is. Veszítenivalód nincs, tegyél egy próbát!

Kövesd az Aranytojás Blogot az instagramon is, ahol hamarosan szintén aktív leszek!

Köszönöm, hogy olvasol! Jövő kedden érkezem a következő cikkel.

(Képek forrása: pixabay.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr4014987632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása