Kinek fizess először?

Az előző cikkben megígértem, hogy ezen a héten be fogom mutatni azt a szokást, amellyel a te bevételeid szintje is tartósan a kiadásaid szintje fölött lehet, azaz hónapról hónapra egyre több pénz maradhat a zsebedben. Lássunk is hozzá, hiszen aki ezt eléri, tulajdonképpen elsajátította a gazdagok egyetlen titkát!

A legkártékonyabb jelenség

Számodra is ismerős az a helyzet, hogy a kiadásaid mindig pontosan elérik a bevételeidet, így akkor sem tudsz pénzt megtakarítani, ha akarsz? Ismerős, hogy bár a fizetésed szép lassan növekszik, mégis ugyanúgy elköltöd az egészet, mint korábban?

Akkor nem vagy egyedül! Ezt a jelenséget már évtizedekkel ezelőtt leírták: a Parkinson (második) törvénye nevet viseli. A rossz hír az, hogy aki engedelmeskedik ennek a törvénynek, az saját magát fosztja meg a gazdaggá válás lehetőségétől.

Rengeteg emberrel és családdal előfordul, hogy egész életükben soha nem tesznek félre pénzt, azaz nem halmoznak fel vagyont. Amikor még csak keveset keresnek, megfogadják, hogy majd fizetésemeléskor a magasabb bevétel egy szép részét megtakarítják, és nem fordítják az egész különbözetet életszínvonaluk növelésére.

Amikor azonban megérkezik a várva várt emelés, hirtelen eszükbe jut, hogy a régi autót egy újabbra cseréljék, még nagyobb lakásba költözzenek, vagy elutazzanak egy drága nyaralásra. Évtizedekkel később pedig azon kapják magukat, hogy már az első fizetésük sokszorosát keresik, mégsincs jóformán semennyi vagyonuk...

Akik más utat járnak

Ezzel ellentétben egy szűk réteg önfegyelmet gyakorol. Ők azok, akik ellen tudnak állni a parkinsoni kísértésnek. Hiába nő a bevételük akár a tízszeresére, ők alig emelnek életszínvonalukon, hogy helyette inkább felépíthessék tekintélyes vagyonukat. Mindemellett kitanulják a befektetések szakmáját, és a kamatos kamat révén még több jövedelemre tesznek szert. Aki ismeri a "30-as nyugdíjas" példáját, pontosan tudja, hogy miről beszélek.

Persze nem állítom, hogy mindenkinek a fizetése töredékéből kellene megélnie, bármennyire is ezt látom jelenleg a meggazdagodás legbiztosabb módszerének.

Azt viszont állítom, hogy a most következő szabályt mindenkinek el kellene sajátítania, aki igazán szeretné átvenni az irányítást személyes pénzügyei felett!

Magadnak fizess először!

George Clason Babilon leggazdagabb embere című könyvéből származik a gondolat, miszerint minden megkeresett pénzösszeg egy része arra való, hogy félretegyük. Ezt a gondolatot viszi tovább Robert Kiyosaki is Gazdag papa, szegény papa című bestsellerében.

És hogy mekkora ez a bizonyos rész? A köztudatban 10% szokott szerepelni, amit fizetésünkből érdemes hosszú távra megtakarítani, és ez az arány szerintem igazodási pontnak tökéletes. Egyébként kezdheted kevesebbel is, hiszen a szokás kialakítása fontosabb, mint a konkrét összeg. (Hozzáteszem, hogy minél magasabb a bevételünk, célszerű annál többet félretenni belőle.)

Talán már rájöttél, hogy a cikk első mondatában említett szokás ez:

Mindig "fizesd ki magadnak" (tedd félre) a bevételeid legalább 10%-át!

Parkinson törvénye ugyan ellened fog dolgozni, de könnyen kicselezheted, ha a fizetésed megérkezésekor a legelső dolgod egyből elkülöníteni 10%-ot. A maradék 90%-ot elköltheted a hónap során, és még meg is fogsz lepődni, hogy mennyire nem érzed annak a 10%-nak a hiányát, de ez már egy másik cikk témája lesz...

Röviden összefoglalva a mai tanulságot: a gazdagság azokra vár, akik maguknak fizetnek először!

Köszönöm, hogy velem tartasz!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr3314179475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása