Aranyat érő szokások

Aki olvasta a múlt heti cikkemet, emlékezhet, hogy most nem elméletről lesz szó (hiszen arról eddig is volt bőven), hanem olyan szokásokat készülök bemutatni nektek, amelyeket a mindennapi életben alkalmazva fontos lépéseket tehettek a pénzügyi tudatosság útján.

Három ilyen szokással készültem mára, ezek közül az első kettő speciálisan pénzügyi jellegű, a harmadik pedig inkább általános tanács. Remélem, neked is hasznodra válnak!

1. Vezess kiadási naplót!

Ha csak egyetlen tippet adhatnék neked a személyes pénzügyekhez, ez lenne az. Ezzel az eszközzel napról napra egyre inkább megismerhetitek saját viselkedéseteket, és egy nagyon jó visszajelzés lesz a kezetekben arról, hogy valójában mi az, ami számotokra igazán fontos.

photo-1520970014086-2208d157c9e2.jpg

A kiadási napló arra szolgál, hogy minden egyes pénzköltést felírjunk, és azokat bármikor vissza is tudjuk keresni. Ez lehet ténylegesen egy napló, például spirálfüzet. Lehet egy egyszerű Excel-tábla, sőt léteznek külön erre a célra kifejlesztett applikációk is.

Én a fentiek közül kettőt használok: egy füzetet, amelybe minden este nagyon pontosan felírok minden aznapi pénzköltést, illetve egy számítógépes táblázatot, ahová hétről hétre átvezetem a füzet adatait, főként statisztikák és kimutatások elkészítésének céljából.

Applikációk terén kevés tapasztalattal rendelkezem, ezért nem is mondanék véleményt. Abban hiszek, hogy mindenkinek érdemes a számára leginkább testhezálló módszert megtalálnia, ami esetemben a kézzel írt füzet. Ha te használsz valamilyen appot, és elégedett vagy vele, nyugodtan írd meg kommentben, hátha valakinek nagy segítséget jelent.

Fontos, hogy amennyiben nem a költés pillanatában vezeted fel azt a naplódba, akkor mindig tedd el a fizetéskor kapott nyugtát, hogy este pontosan emlékezz, mire és mennyit költöttél!

2. Minden nap takaríts meg pénzt!

Konkrétabban: minden este tedd félre a pénztárcádban lévő aprót!

photo-1523629619140-ee5b56cb3b23.jpg

Ezt a tippet T. Harv Eker A milliomos elme titkai című könyvében olvastam. Azon az alapelven nyugszik, hogy pénzügyi szokásaink sokkal fontosabbak, mint az összeg, amellyel gyakoroljuk azokat. Tehát aki gazdagságra vágyik, érdemes először napi szokássá tennie a pénz megtakarítását, hogy később is mindig ennek megfelelően cselekedjen.

Szerencsére erre esténként tökéletes alkalom adódik. Ha már úgyis épp a kiadási naplóddal foglalkozol, szánj rá még néhány másodpercet, hogy a nálad lévő pár száz forintnyi aprópénzt berakd egy malacperselybe vagy befőttesüvegbe.

A fent említett mentális jellegű előnyén kívül még egy pozitív következménye lesz annak, ha rendszeresen gyakorlod ezt a szokást, mégpedig az, hogy a hónapok során akár több tízezer forintnyi megtakarításod gyűlik majd össze abban a perselyben!

3. Olvass!

Megfigyelted már, hogy milyen gyakran hivatkozok könyvekre? Nem véletlenül!

Én magam az önfejlesztés elkötelezett híve vagyok. Abból indulok ki, hogy bármelyik ember bármelyik problémájára szinte biztosan le van már írva a megoldás valahol. A mi dolgunk, hogy az éppen minket foglalkoztató kihívás megoldását felkutassuk, elsajátítsuk, és alkalmazzuk az életünkben.

photo-1516979187457-637abb4f9353.jpg

Ezt segítik elő a könyvesboltok polcain sorakozó, legkülönbözőbb témájú önfejlesztő könyvek ezrei, és hasonló céllal indítottam útjára az Aranytojás blogot is.

A korábbi pontokkal összhangban itt is azt mondanám, hogy a mennyiségnél sokkal fontosabb a mindennapos szokás kialakítása. Annyit azért elárulok, hogy én 2018-ra összesen 52 könyv elolvasását tűztem ki célul, azaz igyekszem minden héten elkezdeni és befejezni egyet. Bill Gates tempója teljesen megegyezik ezzel: ő állítólag napi egy óra olvasással évente 50 könyvet szokott felfalni!

Neked is azt javaslom, hogy találd meg a számodra leginkább vonzó témákat, amelyek akár napról napra foglalkoztatnak. Nagy valószínűséggel van jó néhány könyv, amelyek kitűnően írnak ezekről, így a te dolgod csak annyi, hogy besétálj a legközelebbi könyvesboltba, és felfedezd a megfelelő polcokat...

Remélem, hogy ezzel a három tanáccsal hozzájárultam ahhoz, hogy egy kicsit tudatosabban kezelhesd pénzügyeidet, vagy életed bármely más területét. Kérdésekre továbbra is szívesen válaszolok, és rövidesen érkezik az Instagram oldal is!

Köszönöm, hogy velem tartasz!

(Képek forrása: unsplash.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr1614206741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szalkaheni 2018.10.16. 23:28:37

Aranyos ez a kettes pont. Én inkább nem költöm el az aprómat, ha nincs szükségem semmire. Hónap végén attól még nem lesz kevesebb az egyenlegem. Sőt, az zavarna hogy pénzt kell felvennem, hiszem minden nap papirpénzt kellene felválltanom. Szóval szerintem egyszerűbb nem költeni a felesleges szükségtelen dolgokra. Üdv

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása