Ennyi pénz kell az anyagi függetlenséghez!

A pénzügyi tudatosságot népszerűsítő tanítók gyakran beszélnek az anyagi függetlenség fogalmáról, itthon és külföldön egyaránt. Ez az állapot azt jelenti, hogy valaki rendelkezik egy akkora vagyonnal, hogy pusztán annak hozamaiból fedezni tudja a megélhetési költségeit, azaz lényegében nem kell többé dolgoznia.

(Ha valaki látta a Kincs, ami nincs című filmet, abban ezt így fogalmazzák meg: "Csak be kell tenni a bankba, és már a kamataiból is milliomosként élhetünk.")

Na de mennyi az annyi?

Persze sokkal többen hódolnak vakon az anyagi függetlenség bálványának, mint ahányan ki is számolják, hogy e cél megvalósításához mekkora összeg szükséges valójában. Akik viszont ezt megteszik, gyorsan találkozhatnak az ún. 4 százalékos szabállyal, amely egyfajta konszenzusnak tekinthető a szakma képviselői között.

A 4 százalékos szabály értelmében a hosszú távon fenntartható anyagi függetlenség feltétele az, hogy a rendelkezésre álló vagyon maximum 4 százalékát (egészen pontosan annak inflációval kiigazított mértékét) szabad évente elkölteni, hiszen egy 4 százalékos hozam évről évre nagy biztonsággal kitermelhető, pláne hosszú távon.

19a.jpg

Ebből következik, hogy az anyagi függetlenségünkhöz szükséges összeg az éves megélhetési költségünk 25-szöröse, másképpen a havi kiadásaink 300-szorosa. Az általam talált legfrissebb (2018. első félévére vonatkozó) KSH-adat szerint a magyarok egy főre eső fogyasztása 88.580 forint volt havonta, azaz egy négyfős háztartásé összesen kb. havi 354 ezer forint. Ez alapján egy négyfős magyar háztartás anyagi függetlenségének ára nagyjából 106 millió forint.

És hogyan lehet ezt elérni?

Természetesen takarékoskodással. Elsőre ugyan meghökkentően soknak tűnhet a fenti összeg, de a valóságban még egy hétköznapi család számára sem elérhetetlen. A networthify.com webcímen elérhető kalkulátor segítségével kiszámíthatjuk, hogy adott megtakarítási ráta mellett mennyi idő szükséges az anyagi függetlenséget jelentő vagyontömeg felépítéséhez.

Íme a kerekebb arányok kigyűjtve: akik a jövedelmük 10%-át teszik csak félre, azoknak 51 évbe kerülne a projekt megvalósítása; 20%-os megtakarítási rátával ez már csak 37 év lenne; 30% esetén 28 év; 40% esetén 22 év; 50% esetén pedig 17 év. (Akit az ennél magasabb arányok is érdekelnek, azokat is megnézheti a linken.)

Összegzés

Az anyagi függetlenség elérése tehát egy igen komoly célkitűzés, de egyáltalán nem lehetetlen. Ha valaki komolyan veszi a pénzügyi tudatosságot, folyamatosan törekszik a bevételeinek növelésére, és viszonylag alacsonyan tartja a megélhetési költségeit, az már belátható időn belül is sikert érhet el!

Köszönöm, hogy olvasol! Jövő kedden érkezem a következő cikkel.

Kövesd az Aranytojás Blogot az instagramon is, ahol mostantól szintén aktív leszek!

(Kép forrása: pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr9115028984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.08.29. 09:01:23

Nem igazán termelhető ki biztonságosan az évi 4%-os reálhozam (mert nem a nominálissal kell számolni!). 1-2 % körülivel érdemes számolni. Nézd meg a PMÁP hány százalékos prémiumot ad az infláció felett. A részvénypiacok meg évtizedeken át is stagnálhatnak, lásd Japán esetét. Egy szerény de biztonságos munkától visszavonult élethez munka nélkül alsó hangon 100 millió Ft/fő kell. Persze lehet a vagyon felélésével is számolni, de az inkább csak 30 vagy kevesebb várható hátralévő életévnél játszik.

Aranytojás Blog 2019.08.29. 09:13:31

@MAXVAL bircaman közíró: Dehogynem lehet. Nézz utána a FIRE mozgalomnak. :)

_B_ 2019.08.29. 09:15:09

Ja persze, átlagembernek takarékoskodással :))
@Zabalint: Így van! Aki nem csak pofázik, hanem valóban követi a kiadásait, és a megtakarításait, az ezt nagyon jól tudja.

Aranytojás Blog 2019.08.29. 09:23:55

@Zabalint: Nem mondom, hogy kockázatmentesen lehetséges, de ne feledkezzünk meg az osztalékról sem, ami a rövid távú árfolyamingadozást irrelevánssá teheti. Kirívóan jól teljesítő tőzsdét pedig ugyanúgy lehetne hozni, mint kirívóan rosszat.

Egyébként aki 20-50 évet eltöltött a vagyon felépítésével, az utána 30 év elteltével minimum igencsak idős lesz már, ha egyáltalán még él. Tehát szerintem belefér a vagyon mértékének csökkenése is.

Aranytojás Blog 2019.08.29. 09:25:59

@_B_: Ezt bele akartam írni a cikkbe, csak annyira kacifántos volt utánajárni az adatoknak, hogy féltem a tévedéstől. De a lényeg az, hogy saját számításaim szerint a magyar háztartások kb. egytizedének bőven 100 millió forint feletti vagyona van...

Beginner14 2019.08.29. 09:31:44

@Zabalint: Ha állampapírban gondolkodsz, akkor igazad van, de vannak alternatív megoldások is, például a tőzsde. Erről van egy nagyon remek könyv: "Osztalékból szabadon", Sólyomi Dávid. Javaslom, h olvasd el. "30-as nyugdíjas" szerint fontos, hogy leszorítsuk a költségeinket is, mivel annak, aki rákot és steak-et akar enni, autóval jár, stb., sokkal drágább az élet, mint aki például elfogadja a (nagyjából) húsmentes életmódot és a tömegközlekedést. És fontos az életkor is, illetve az is, hogy mi gyűjtöttünk eddig össze.

Adi21 2019.08.29. 10:12:54

Tulegyszerusitett leiras. Nem foglalkozik az inflacioval es a befektetesek kockazataival. A nyugdij kerdesevel plane nem, hogy az illeto mennyi nyugdijat remelhet majd. Plusz mennyi hatralevo evvel szamol. Ha nem akarjuk felelni a vagyonunkat, hanem szinten tartani aktiv jovedelelem nelkul, ahhoz ennel tobb kellhet.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.29. 10:21:06

@Beginner14: " "30-as nyugdíjas" szerint fontos, hogy leszorítsuk a költségeinket is, mivel annak, aki rákot és steak-et akar enni, autóval jár, stb., sokkal drágább az élet, mint aki például elfogadja a (nagyjából) húsmentes életmódot és a tömegközlekedést." - és szerintetek van értelme "megnehezíteni" az életed az aktív korodban, hogy a kevéssé aktívban megtehesd azt, amit nem tettél meg fiatalabban? Igazából ezzel csak eltolod a dolgokat egy olyan időszakra, amikor fizikailag és mentálisan sokkal kevésbé leszel alkalmas megvalósítani őket, egy olyanról, amikor inkább vagy rá alkalmas, nem?

Beginner14 2019.08.29. 10:40:14

@onlajnok: Szerinted azért élünk, hogy minél többet fogyasszunk? Ezt sulykolják belénk régóta. Az élet ennél több, boldogságot nem ad a pénzt, könnyebb életet persze igen, ezt nem vitatom. Nemrég láttam egy video-t, amiben elmagyarázzák, hogy minden olyan dologért, amire igazából nincs szükséged, a saját életeddel, azaz a munkaidőddel fizetsz. Például azért, hogy ne 4 milliós autóval járj, hanem 8 millióssal, miközben lényegét tekintve nem ad többet a drágább autó, számold ki, hány munkaórát töltesz a +4 millió megszerzésével?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.08.29. 10:42:41

@MAXVAL bircaman közíró: attól függ, mennyiből kell takarékoskodnod.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.29. 10:48:11

@Beginner14: nem a kérdésre válaszoltál. Én nem a többet fogyasztásra gondoltam, a beidézett részben sem erről van szó, hanem hogy pl tömegközlekedéssel jársz, hogy ne kelljen autót venned (itt most mindegy hogy 200ezres vagy 20milliós). Erre értettem, hogy "megnehezíted" az életed. Pont az általad értékesnek ítélt idődet "pazarlod el" a tömegközlekedéssel. Nyilván itt most nem pl a Budapesten belüli közlekedésre gondolok, ott lehet azonos időt töltenél el a két utazási móddal, hanem, hogy ha városon kívül kell menni, ez nagyban nehezíti a logisztikát és elég időrabló.

Beginner14 2019.08.29. 11:15:54

@onlajnok: Értem miről beszélsz, de számoljunk csak: Hányszor utazol városon kívül, mennyi időt spórolsz, ha autóval mész? Kontra mennyibe kerül egy autó fenntartása évente (üzemanyag+szervíz+biztosítás+értékvesztés), és ezért az összegért mennyit dolgozol egy évben? Összemérhető ez az összeg a spórolt idővel? Meglepő számok jöhetnek ki, ha tényleg kiszámolod. Persze vannak esetek, mikor kijön a matek, de ez ritka. Egy 1M forint értékű autó akkor is évi 100.000-200.000 forintba kerül, ha be sem indítod, köszönhetően az értékvesztésnek, a kötelező biztosításnak, a súlyadónak, és a két évente esedékes műszaki vizsgának. Viszont kényelmes, ezt nem vitatom. :)

mpapa 2019.08.29. 11:23:07

A probléma a megtakarításokkal ott van, hogy a jegybankok mindent megtesznek azért, hogy legyen infláció (mert ha nincs akkor az emberek nem vennének tartós fogyasztási cikket). Ha kell extra pénzt pumpálnak a gazdaságba (lásd európai jegyan kötvényvásárlásai, de ugyanezt teszi a FED is). Márpedig így aki hajlamos a megtakarításra az azt veszi észre, hogy napról napra kevesebbet ér a megtakaritása.
Ugyanez van a nyugdíj célú megtakaritással is. Minek ha 5év múlva úgyis kevesebbet ér a bankok meg ha egyáltalán adnak, akkor minimális kamatot fizetnek. Az átlag megtakaritó nem ért a részvényekhez, kötvényekhez.
Ha meg egy alapkezelőre bízza a pénzét akkor az van, hogy az alapkezelő munkadíja a nyereség nagy részét elviszi (azaz ő gazdagodik veszi a menő luxusautót, meg kokaint szív lásd. Wall Street farkasa), ha meg veszteség van akkor széttárják a kezűket és azt mondják, hogy kockázat van és ezt a befektetőnek kell állnia. (Főleg most amikor a jelenlegi gazdasági cikklus csúcspontját már elértük és nagyon közel van a korrekció /vagy ha úgy tetszik válság/.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.29. 11:23:57

@Beginner14: A jelenlegi autómért egy hónapot sem dolgozok, a fenntartása szintén egy havi fizum, maximum. Ellenben csak az utóbbi hónapban utaztam egyszer 200+ km-re, illetve utazunk hárman, ami így 1.5 óra volt, tömegközlekedéssel lett volna 3, és a benzinköltségnél többe lett volna jegyár. Valamint az ikeában is voltunk 2x, ahonnan tömegközlekedéssel semmit nem hozunk el abból, amit vettünk, az tömegközlekedéssel szintén legalább 1.5 annyi idő, mint kocsival. Ok nyilván nem minden hónap ilyen.

laci_52 2019.08.29. 11:30:48

Nem osztom a szerző optimizmusát: kis hazánkban legfeljebb néhány százezer ember tud a jövedelméből 10%-nál többet megtakarítani, míg a többség hónapról hónapra él, a teljes jövedelmét elkölti a következőig.

mpapa 2019.08.29. 11:42:40

@Beginner14:
A 30-as nyugdíjasnak abban valóban igaza van, hogy ha alacsonyan tartjuk a kiadásokat akkor sokkal egyszerűbb az élet. Nekem a 30-as nyugdíjasal mint személyel van bajom.
Bedobta a médiába, hogy 30-asként elmegy "nyugdíjba, mert körbehaknizta az országot eladásokkal, hogy hogyan vonulhat vissza a munkától valaki fiatalon miközben nagy pénzeket csinált ebből. Hát szerintem nem ez a nyugdíjas élet. Ez az egész a nettó pénzkeresésről szólt. (persze ügyesen csinálta). Ma meg más semmit sem hallani róla. Már a jegyzeteit sem csinálja a facebook-on.

Mankel 2019.08.29. 11:47:33

@onlajnok: Most vagy marha jól keresel és ősrégi autóval jársz vagy nem jön ki a matek. (Céges autó nem ér) 27-35 ezer az eves biztosítás, 8-10 000km évente az kb 540 (6l/100 km) liter benzin 190000 350/l a benzin költség, minimum évente 40 000 ezer szerelő+ alap karbantartás, 5 évente gumicsere az 50( 4 évszakos guminál) vagyis evi 10 . Műszaki vizsga 17? Kb az azt mondja, hogy 310 körül van a kocsi fenntartás.

kewcheg 2019.08.29. 11:51:30

Kérnék tanacot ara hogy havi egy szájas nettoval mit sinallyak hogy megle gyen a 100 miháj? Mindent megfogadok kosonőm.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.29. 11:55:12

@Mankel: a marha jól keresek az nézőpont kérdése, de többet, mint amennyi neked kijött a végén és kocsim is relative öreg (19-et töltötte idén), ambátor a korát meghazudtoló műszaki állapotú.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.29. 11:56:06

@Mankel: ja és a biztosításom közel sincs ennyi, ellenben a fogyasztása sem ilyen kedvező.

Mankel 2019.08.29. 11:58:00

@laci_52: a 4 lábú állat 5. lábát! Mentalitás kérdése, ha akarsz tudsz megtakarítani, ha meg olyan keveset keresel, hogy képtelen vagy rá képezd magad, hogy többet érj a munkaerő piacon. (Okj targoncás vizsga, foci bíró tanfolyam /ez mellékállás/ stb..)
Egy két fős család 350 ből nem igaz hogy nem tud félre tenni.

mpapa 2019.08.29. 12:14:41

@kewcheg:
Tanácsot kérsz akkor én adok: gondolkozz el azon mi az amihez értesz, vagy mi az a munka amit szivesen csinálnál és lényegesen több pénzt lehet vele keresni mint a mostani munkáddal. Ezen kivül olvass sokat és képezd magad.
Én ezt csináltam és 8 év alatt félreraktam több mint 30milliót meg lett 2 lakásom is Igaz ehhez minden nap reggeltől estig dolgoztam és a szombatok 55-60%-t is munkával töltöttem. Az is hozzá tartozik a történethez, hogy ehhez külföldre kellett mennem, mert ha maradtam volna akkor csak a fele lett volna meg. (akkor ugyanazzal a munkával itthon k. 50%-al kevesebbet lehetet keresni). Viszont a fizetésem 80%-t félre tudtam tenni minden hónapban. Nem fogyasztottam alkoholt és nem is dohányoztam.

mpapa 2019.08.29. 12:19:17

@mpapa:
Szóval csak cél és akarat kell hozzá. Utána pedig kitartás, hogy ne térj le a saját magadnak kijelölt ú tról.
Mert csábítás és kísértés mindig van, volt és lesz is.

Mankel 2019.08.29. 12:21:52

@onlajnok: Akkor nem tévedtem sokat. Ez amúgy több egy 19 éves kocsi azért gyakrabban megy tönkre. Ha meg garázsban tartod ami segít annak is van költsége ami ront a helyzeten:-)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.08.29. 12:37:55

@Mankel: hát ez használat függő, az utóbbi időben, amit javítani kellett, azt a biztosító fizette, vagy ütemezett dolog (féktárcsa/betét csere) volt, szerencsére nem sok baja volt, az utóbbi 5 évben. Ha garázs nem is, de 4 oldalról (a 6-ból) fedett helyen áll, ami a házunk tartozéka. Nem mindenki él lakásban és parkoltatja az utcán az autót.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2019.08.29. 13:07:47

@Aranytojás Blog: A 10% 100 millás vagyon reális, csak éppen annak nagyobb része, mint ingatlan saját használatban van. Tehát nem hasznosul tőkeként. Meg aztán egyértelmű, hogy mindenki nem lehet tőkés. :D Valakiknek a tőke utáni profitot meg kell termelniük.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.29. 13:14:13

Ekkora baromságot. És akinek nincs saját lakása, annak csak a lakhatás és rezsi havi 130k+ ma a fővárosban akkor is, ha egyedül él.

Visceroid 2019.08.29. 13:17:43

A forint el fog szállni!! Hiába számolgattok itt össze-vissza, a pénzetek Orbán svájci számláin landol vagy stadion lesz belőle! Meneküljetek, ha kedves a pénzetek!

mpapa 2019.08.29. 14:13:43

Akkor te az a kategória vagy aki elfogadta, hogy neki ez jár vagy ez jutott? Ha nem változtatsz akkor ez így is fog maradni.
Mindenki a maga sikerének a kovácsa. Senki nem fogja helyetted ezt a "csatát" megvívni.
Lehet apró lépésekel is változást elérni, de ha tényleg ilyen a helyzet akkor én inkább a nagyobb léptékű változásra szavaznék.

mpapa 2019.08.29. 14:49:31

@mpapa: erről beszéltem. Már az is baj, hogy alacsony az infláció németországban. A megtakarító emberekkel akar már megint kitolni az EKB. De a csapból is az folyik, hogy tegyünk félre nyugdíjas korunkra mert nem lesz nyugdíj. Hát így minek, ha az EKB is a magtakarítók ellen dolgozik. Miközben meg az eladósodott emberek, országok röhögnek, hogy megint elinflálják a tartozásukat.
www.portfolio.hu/gazdasag/alig-nonek-az-arak-nemetorszagban-begyujthatja-a-raketakat-az-ekb.335707.html

mpapa 2019.08.29. 15:04:47

A szuper államkötvény pedig eleve előreveti a kamataival, hogy nálunk sem az infláció csökkentésre utazik az MNB. Már most is felugrott 3,5%-ra az infláció és ez csak rosszabb lesz. Mert a kancsal az MNB-ben sem arról híres, hogy szívesen kifizeti majd a futamidő végén a teljes futamidőre vonatkozó 4,95%-os hozamat úgy hogy közben az infláció ennél lényegesen alacsonyabb marad. Meg a fizetésemeléseket valahogy vissza kell juttatni a külföldi tulajdonú cégeknek (ott a termékek előállításánál a bérköltségeket euroban vagy kisebb értékű termékeknél eurocentekben számolják.. Ezért nem akarnak Euro-t.
Amit a Forintal el lehet játszani azt sokkal nehezebb lenne eljátszni az Euro-val (Igaz ott meg az EKB gyengít mint látjuk, csak más mértékkel)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.08.29. 16:05:16

Mindezt én is ki tudom számítani egy a való világtól teljesen független Excel táblázatban. Éljen az élet csíráitól mentes steril matematika! :)))

s 2019.08.29. 16:07:05

@Zabalint: Ezért számol szarul - ahogy az internetem általában szokás. A tőkét - vagy valahányad részét - simán felélheted, amennyiben nem kívánsz az utódokra túl sok pénzt hagyni. Tehát az anyagi függetlenség erősen függ az életkortól. Egy 60 éves kevesebb pénzből lesz független, mint egy 25 éves, ha ugyanakkora várható élethosszal kalkulálunk.

daniel.g 2019.08.29. 16:14:54

Hogy tegye félre egy átlag ember (esetleg fiatal) a fizetése 20%-át, ha egy lakás bérleti díja a fizetés majdnem 70%-át elviszi?

Mankel 2019.08.29. 16:56:22

@daniel.g: Talán ne egyedül lakjon albérletben hanem a szintén kereső párjával vagy min 1 haverjával akkor felszabadul 35%-nyi fizu abból tegyen félre 15%-t megélhetésre meg marad 50 % voilá.

Bambano 2019.08.29. 17:03:50

@Beginner14: én például az elmúlt 13 hónapban 22 ezer kilométert mentem az autómmal, ebből körülbelül 60 kilométer volt az, amit a lakóhelyem szerinti városban tettem meg (magyarul bementem a belvárosba vásárolni).

Szerinted én tarthatok autót?
Másik kérdés: megéri-e 4 misis autó helyett 8 misiset venni? 4 misiért kisautót kapsz, amiben én pl. nem férek el. tehát nem merül fel a kérdés, hogy 4m-es *helyett* 8m-est, mert a kettő nem csereszabatos nálam.

@Aranytojás Blog: "a magyar háztartások kb. egytizedének bőven 100 millió forint feletti vagyona van...": nem, a háztartások tizedének nincs 100 misi fölötti *BEFEKTETHETŐ* vagyona.

encir 2019.08.29. 17:16:40

@Mankel: Csodás kalkuláció :).
Ha abból indulunk ki, hogy a fizu 70%-a a lakásbérlet (mondjuk 120 ezer) akkor a fizuja 170 ezer. Annak a 15 %-a 25 500. Ebből éljen meg egy hónapig???

Aranytojás Blog 2019.08.29. 17:52:30

Köszönöm mindenkinek, hogy ilyen színvonalas kommentszekció alakult ki ma is, a kényes téma ellenére. Szépen sorjában igyekszem válaszolni a fontosabb felvetésekre.

Aranytojás Blog 2019.08.29. 17:53:38

@laci_52: Egyetértek azzal, hogy a magyar lakosságnak csak elenyésző része tesz félre normális összegeket havonta, de szerintem ez nem a fizetés mértékétől függ, hanem sokkal inkább az akarattól.

Aranytojás Blog 2019.08.29. 17:58:07

@molnibalage: Fiatalon nem kell egyedül bérelni egy lakást, feltéve hogy az embernek a takarékoskodás a célja.

Aranytojás Blog 2019.08.29. 18:02:45

@daniel.g: Úgy lehet 20%-ot félretenni, hogy az ember először félretesz, azután költekezik. Nyilván ha túl magas költségű életszínvonalra rendezkedik be, akkor később már nagyon nehéz megtakarítható összegeket találni a kiadási naplóban. Fiatalon érdemes másokkal közösen bérelni a lakást.

Aranytojás Blog 2019.08.29. 18:05:26

@encir: Nem sikerült megérteni @Mankel számításait, ő ugyanis azt mondta, hogy 35% lakhatási költség mellett marad 15% megtakarításra és 50% megélhetésre (ami 170 ezres fizetés esetén havi 85 ezer).

Aranytojás Blog 2019.08.29. 18:07:43

@Madnezz: Nekem a legfelső vagyoni decilisre 160 millió forint körüli átlagos vagyon jött ki. Ennek szerintem nem lenne muszáj a nagy részét lakóingatlanban tartani, ha az ember célja az anyagi függetlenség.

Drizari 2019.08.29. 18:12:26

Mennyi pénz kell egy valódi (igazi) függetlenséghez? Ennyi:

www.youtube.com/watch?v=sNYalWdtPSA

2019.08.29. 18:14:03

@Aranytojás Blog:
Nézted jelenleg mekkora az osztalékhozama a részvényeknek? Ami ráadásul a total return indexekben, mint pl. a BUX is ilyen, már eleve benne van. Egy stagnálas idején alacsony kamatkörnyezetben az osztalékhozamok is padlót fognak, mert eleve csak drágan tudod megvenni a részvényeket. Ráadásul az osztalékot akkor tudják a cégek növelni, ha fellendülés van, ez sem törvényszerű, hogy a jövőben így lesz. Az osztalék amúgy sem csodafegyver, amit osztalékként kifizetnek, abból nem lesz beruházás, így a cég belső értéke azzal nem emelkedik.

2019.08.29. 18:20:46

@Beginner14:
Nem vagyok kezdő a témában. Elméletben jól hangzik, hogy évtizedes távlatokban lehet egy 5-6%-os hozamot produkálni a tőzsdéken buy and hold stratégiav, a gyakorlatban ez leginkább csak az USA-ban volt igaz a múltban, és ott sem garantálja semmi, hogy így is lesz, sőt gyanús hogy a nyugati tőzsdék is a japán piac sorsára fognak jutni, persze ez nem törvényszerű, de az sem, hogy meglesz az évi 4% hozam.

Mostanában hosszú bika piac van mögöttünk, ezért olyan sok az önjelölt megmondóember, akik megtaláltak az aranytojást tojó tyúkot. De sokaknak arcára fagy a mosoly egy nagyobb valságnal, hogy vajon ki bírják-e ülni. Főleg azok, akik addig osztalékból éltek, aztán másnap már nincs osztalék.

Nyilván a következő mélyrepülés idején magam is fogom keresni a megfelelő beszállópontot, de a mostani árakon, mutatókkal nagyon drágak a részvények.

Ami az életmódot illeti, 100 ezer Ft/hó/fő körüli összeget számoltam, az nem extra életmód.

2019.08.29. 18:22:18

@onlajnok:
Szerintem az egyensúlyt kell megtalálni. Én úgy is rengeteg pénzt félreteszek, hogy közben viszonylag jól élek.

2019.08.29. 18:26:24

@molnibalage:
De akkor is alig több 2 főre, ha párban. Vagy ha lakótársakkal, az is eloszlik. Ha pedig megfelelően képzi magát, ennek sokszorosát megkeresheti.

2019.08.29. 18:29:01

@s:
A feléléssel az a legnagyobb probléma, hogy a várható élettartamod csak egy becslés, van esélye, hogy jóval többet élsz, vagy hogy jóval kevesebbet pl. az nagyon nagy különbség, ha 60 évesen 80-ra számítasz, de 100-at élsz, vagy már másnap meghalsz.

2019.08.29. 18:32:24

@Aranytojás Blog:
Nem értek egyet, szerintem nagyon rossz módszer. Az életszínvonalat érdemes előbb belőni, hogy mi fér bele úgy, hogy maradjon X% (20% szerintem édeskevés, legyen legalab 30-40%). Aztán ennek megfelelően élni, és félretenni, ami marad. A hó elején X% félretêtele becsapós, mert nem minden költség adott hónapra esik, lehet az évnek nullszaldós hónapja is, meg olyan is, amikor 80%-ot félreteszel.

2019.08.29. 18:35:14

@Madnezz:
Ha valaki early retirementben gondolkodik, akkor mikor eléri ezt a szintet, célszerű olcsóbb helyre költöznie. Akkor szívás, ha nem gondolkodott előre, és az aktív évei alatt jó dragán felépített egy agglomeraciós házat szar közlekedésű helyen, amit aztán annak töredékéért tudna csak eladni.

encir 2019.08.29. 19:28:08

@Aranytojás Blog: igaz, ezt benéztem. No de abból a 85-ből rezsit, utazást, ruházkodást, élelemet, tisztaságot és ne adj isten, szórakozást kifizetni.....Tudom, sokan élnek ennyiből és még kevesebből, de ez valójában vegetálás. Lényeg, hogy ez a százmillió kb. akkorra jönne össze vegetációs életmód mellett, mire a 100 M annyit érne, mint most 10 M.És akkor még családalapításról ne is beszéljünk. Persze kell takarékoskodni, de igazából jövedelemből élni szinte lehetetlen átlagembernek, hacsak nem jön össze egy-két örökség vagy lottónyeremény.

Beginner14 2019.08.29. 19:59:53

@Bambano: Szia! Persze h lehet autód! De a 22000 km _önmagában_ még nem indok, én 30-35-öt megyek/év, mégis, ha nagyon akarnám, lemondhatnék róla. Valamint 4ért is van nagy autó, például a Dacia Duster.
De félreértetek, én nem fikázom az autózást, de a post eredetileg arról szólt, hogy lehetséges-e a korai nyugdíjazás? Igen, mindenféleképpen, annak, aki nem tart autót, még könnyebb. Ennél többet nem akartam mondani az autóról.

Beginner14 2019.08.29. 20:02:30

@Zabalint: Asszem értjük egymást!

s 2019.08.29. 22:06:22

@Zabalint: Ha a becslés hibáit figyelembe is veszik, még akkor sem tévednek akkorát, mintha az egész tőkét át szeretnék menteni a túlvilágra. A halotti leplen nincsen zseb - tartja a mondás és nem teljesen véletlenül. Számolj avval, hogy százhúsz évig fogsz élni. Ha esetleg többet élnél, szinte biztos, hogy az önkormányzat minden évben nagy ünnepségek közepette fog megemlékezni rólad, és egész évre elegendő támogatásban részesít majd.

mpapa 2019.08.29. 22:19:24

@kvadrillio:
Nem kimondottan, de az államnak nem érdeke az egészségügy. Az emberek többsége 55év fölött kezd el betegeskedni már közel a nyugdíjkorhatárhoz vagy az után. Ilyenkor már többnyire nem befizetője (EÜ és nyugdíj), hanem kedvezményezettje a szociális ellátórendszernek (nyugdíj jogosult). Minél rövideb ideig tart ez a periodus amig orvoshoz jár és betegeskedik valamint nyugdíjat kap, az állam annál jobban jár hiszen rövidebb ideig tart az az időszak amikor költeni kell rá. Ez egyszerű matematika.
Amíg pedig a társadalom részéről nem helyeznek rá nagyobb nyomást, hogy ezen változtasson addig nem is fog rajta változtatni. Az egészségügyhöz nyúlni azért kényes kérdés, mert nagyon sok érdeket tud sérteni és ezen egy már látszólag megnyert választást is könnyen el lehet bukni. Ezért is nem ugrik bele önszántából egyik uralkodó kormánypárt sem. (az MSZP bukását is egy reformkísérlet a vizitdíjszavazás elvesztése indította el)
A jelenlegi nyugdíjasok meg választás előtt meg lehet venni pár ezer forintos rezsiutalvánnyal, akik még tapsolnak is hozzá.

daniel.g 2019.08.29. 23:00:52

@Aranytojás Blog: Ha körbenézel, egy normális (nem pince, nem padló nélküli, penészes) lakás, amiben nem egy 1nm-es fürdőszoba van, normális környéken, körülbelül 120 ezer forint + rezsi. Van benne egy szoba és egy konyha. Ha ketten veszik ki, ami meglehetősen kényelmetlen abból adódóan, hogy egy szobába két ember lakik, különböző életritmussal, még mindig 60ezer + rezsi. Ez már nagyából okés, de se egy barátnőt, senkit nem tudsz felvinni, mert valaki valószínűleg mindig van otthon. Ha a társas életed élésére külön kell költekezned (szállodák, stb), akkor máris megint nem jösz ki egy átlag 160-200 nettós fizuból. Ha a lakótárs elfelejt fizetni (bármiért), nyilván neked kell. Ez is nehezíti a dolgokat. Ki lehet rúgni, de ki fogja kifizetni a lakbérét, esetleg okozott károkat? Bíróságra mész? Mehetsz. De nem 2 hét amíg bármi születik. Addig is élni kell. Úgy gondolom, egy fizetésből el kell hogy tudd magad tartani és az eltartásba bele tartozik a saját lakás/albérlet, ruházkodás, étkezés, szórakozás és a megtakarítás. Egész addig ameddig ez lehetetlen, a fiatalok többsége nem fog és nem tud félretenni.

csakférfi 2019.08.30. 02:01:39

Két észrevétel.
1.infláció......
50-20 év igen hosszú idö a spórolásra.
Elinflálódik.....elveszik a megtakarítás értéke.
Ez a pénz ,mint csereeszköz egyik tulajdonsága. Tehát a címbéli elgondolás elmélet. A gyakorlat ......az ennek ellentmond.
Ráadásul vis major esetekkel nem számol.

”Az infláció avagy pénzromlás, hívták még pénzpuffasztásnak vagy pénzpuffadásnak is[1] a közgazdaságtanban az árszínvonal tartós emelkedése, a pénz vásárlóerejének romlása mellett. Jele általában a π (pi).”

Wiki idézet.
Tehát " bukta".

2.
Anyagi függetlenség ......vagyon 100 millóm van.
Akkor függsz a vagyontól, ugyanis ha nincs vagyon ....nincs jólét.
Önellentmondás.

Vs.

”Jöhet bármilyen pénzügyi válság, Mark Boyle-t már aligha lepnék meg az anyagi nehézségek, hiszen az ír férfi két évet komolyabb megrázkódtatás nélkül kibírt pénz nélkül. Mindezt ráadásul saját elhatározásból. Búcsút intett a munkájának, a bankszámlájának és a 21. századi nyugati élet minden kényelmének, és 30 évesen kiszakította magát a fogyasztói társadalomból.

"Le kellett számolnom annak a hamis biztonságérzetnek az illúziójával, amit a pénz ad. A hiperinflációt elszenvedő országok már megtapasztalhatták, hogy komoly pénzügyi válság idején a pénz semmilyen biztonságot sem jelent. Ilyen helyzetben a kapcsolatainkban, a valódi közösségekben, a hagyományos képességekben bízhatunk, és abban, hogy meg tudjuk termelni a saját ennivalónkat, és gondoskodni tudunk magunkról" - mondta az [origo]-nak a radikális világnézeti fordulatról, amely ehhez az új életvitelhez vezetett.”

Megy a "parasztvakítás".
:) :)

body_andras 2019.08.30. 06:52:20

17 éven át spóroljak, közben beszarik a gázkazán, eltörik valamelyik rohadt vízcső, a költségek alacsonnyá tételéhez meg rohadt sok kőzetgyapotot és napelemet kéne beszereznem (nagyvonalakban).
Valóban nem lehetetlen viszont nagyon életszerűtlen, főleg ha már családja van az embernek és bármikor bejöhet egy random kiadás.
Én azt mondom majd a gyerekem generációjának hogy mielőbb kezdjenek el bevételt szreezni, növekedni és gyűjteni, és akkor 35 éves korukra összejöhet a függetlenség. Itt is kilóg a lóláb, mert pont a legszebb éveiben mondjon le mindenről, csakhogy a kapuzárási pánik idejére legyen elég lekötött tőkéje?
@laci_52: én is ezt tapasztalom. Életkör és igényfüggő hogy mikor mit tud összehozni az egyén. Amikor tinédzserként havi 50ért "melózgattam" az már királyság volt; ma az átlagbér többszörösét viszem haza (heti kifizetéssel) és úgy felélem mint a sicc, pedig nem is urizálok. Nincs adósságom, saját lakásban élünk, csak annyi a "baj" hogy gyerekünk van és az asszony közalkalmazotti GYESt kap ami arra se elég hogy az orrunkat belefújjuk. Ha fél évig sikerül félretenni 10%-ot akkor azt mind elviszi egy nagyobb beruházás (akármilyen új cucc a lakásba) mert minden ami jó az drága. Az olcsó alternatívák meg hosszú távon többet visznek mint amennyit spórolnak.
@mpapa: Az "öregek" ellátási idejét úgyis lehetne csökkenteni, hogy többet fordítunk az eljövendő generációknál a megelőzésre, vagyis az egészséges életmódra, hogy 55 évesen ne legyenek reumás rákos múmiák. Tulajdonképpen van erre törekvés de egyelőre olyan bullshit szinten áll mint a liget zöldfelületének növelése. Majd megnézzük 20-30 év múlva hány vidéki fog tolongani a kórházakban a ma főzött pancsolt pálinkájuk miatt - hacsak nem a temetőkben tolonganak addigra.

Exploiter 2019.08.30. 07:10:20

Hogy úgy nyugodtan éldegéljek, kell havi 1 misi. Az évi 12, ha a kamat és infláció kb hasonlóan mozog, akkor a befektetés hozamának mondjuk a felét élhetem fel, most az évi kb 1 százalék, az mondjuk 1.2 milliárd megtakarítás.
Vagy százötvenes albérlet áraknál amortizációt levonva hét lakás, valahol 3-400 millió környékén, ha adózni is akarok valamiért akkor kicsit több.
Az ilyen értelemben vett anyagi függetlenséghez lottónyeremény, gazdag nyugati nagybácsi halála, esetleg ner tagság vezethet, amúgy elég macerás.

body_andras 2019.08.30. 08:35:24

@Exploiter: Csak annyi kell hogy rád mosolyogjon a Jóisten és kedveljen a Szeretett Vezér ;)

2019.08.30. 08:46:18

Az anyagi függetlenség az alsó 90%-nak csak úgy jöhet össze, hogy meghalnak a felmenőik, és az általuk örökül hagyott vagyon a kisebb számú utódokhoz vándorol. Ez a jólétben élő, elöregedő társadalmak reális helyzete.

Prophetic 2019.08.30. 09:18:14

@Torokhang: ... és ezalatt az 1-2-3 generáció alatt egyszer se legyen einstand, amikor a rendszer vagy a szomszéd ország katonái vagy a helyi csókos elveszi, amijük van. Meg ne legyen globális gazdasági válság, amikor milliók bukják el a pénzüket, vagy államcsőd stb....

encir 2019.08.30. 10:01:23

@Torokhang: ráadásul ugyan milyen "vagyonról" beszélünk? Lakhatatalan vályogházakról jó messze a munkalehetőségtől? Vagy manapság úgyis az a sláger, hogy csak a hülye magyarok mániája az ingatlantulajdon, bezzeg nyugaton mindenki bérel. Akkor mi is lesz az örökség? Egy bérleti jog? :)

2019.08.30. 12:28:21

@s:
Ja, de ha 120 évvel számolok, az még 60 éves korban is alig különbözik attól az összegtől, ami a végtelenhez kell. Egyszerűen a kamatos kamat ilyen természetű (ugyanezért nem éri meg nagyon hosszú futamidejű hitelt felvenni, mert már alig csökkenti a törlesztőrészletet).

Josagos 2019.08.30. 12:34:25

@Aranytojás Blog: 2017-ben a felső 10% vagyona átlagosan 60 MFt volt... benne lőrinc is

2019.08.30. 12:41:01

@body_andras:
A beszarik a kazán nem váratlan kiadás, az összes háztartási géped beszarik időnként, cserélni, karbantartani, javítani kell időnként. Csak véletlenszerűen következnek be, de hosszútávon ezek is kalkulálhatóak. Ezért is baromság a hó elején tegyünk félre egy összeget, mert csak a kiadások egy része jelentkezik minden hónapban.

2019.08.30. 12:42:53

@Exploiter:
Ha neked havi 1 milla az igényed, akkor jelenleg keresel legalább 2 milliót havonta. Ha nem, akkor túl nagyok az igényeid a lehetőségeidhez képest.

2019.08.30. 15:28:51

@encir: szerintem teljesen mindegy, az elöregedő, technológiai fejlődésnek negatívan kitett társadalmakban az öregek szükségszerűen rabul ejtik a társadalmat és az államot. A családokat és a munkahelyeket is, egyébként. A fiatalok felemelkedése, társadalmi-gazdasági érvényesülése az örökléstől függ.

Ezt csak egy olyan iskolarendszer lenne képes megakadályozni, ami nincs.

átvert befektető 2019.08.30. 16:04:21

Jó lenne folytatni ezt a cikket a konkrét befektetési módszerekkel, mert:
1, a bankban infláció alatti kamatot adnak,
2, részvénybe és kockázatos befektetési egységekbe nem merek befektetni, mert veszteség is jöhet,
3, EUR és USD vétel most nem aktuális, mert gyenge a forint,
4, az ingatlanárak irreálisan elszálltak, nem mindenkinek van 30-40 milliója, ennél kisebb összegekre kellene javaslat,
5, külön kiemelném az általam nagyon utált piros oroszlános biztosítót, ahol 2003. év óta "öngondoskodom", azzal az eredménnyel, hogy kb. 3 millió forint befizetésből már 600 ezer forintnyi összeget "elfüstölt" a Biztosító az irdatlan költségekre. Természetesen hozam egy fillér sincs, tehát ennyibe került nekem, hogy ez a rohadék PIROS OROSZLÁNOS BIZTOSÍTÓ használta a pénzemet.

Elég tudatos takarékoskodó és befektető vagyok, de nem tudom a megoldást.
Szerencsére családot nem alapítottam, így anyagilag független vagyok, mivel nem költöttem el a pénzemet sem gyereknevelésre, sem másra csak a saját hobbijaimra és utazásokra. Természetesen ezt a függetlenséget szeretném még fokozni, hogy minél tovább és minél jobb élet színvonalra elég legyen , de ebben az országban 1000 EUR alatti havi fizetésekkel szerintem ez LEHETETLEN.

Eddig kb 25 év munkaviszonyom van, de a hiányzó éveket jó lenne külföldön összegyűjteni, mert ott legalább a ledolgozott évek után normális nyugdíjat fizetnek.

átvert befektető 2019.08.30. 16:12:06

Még annyit tennék hozzá, hogy az anyagi függetlenséget egyelőre csak úgy értem, hogy ha szeretném, akkor kb. 10-15 évig egyáltalán nem kellene dolgoznom, de az életkoromat tekintve ez "papírforma alapján" még nem elegendő.

Exploiter 2019.08.31. 08:32:34

@Zabalint:

Miért kellene a felére csökkenteni az elvárásaimat? Akkor inkább dolgozok, amíg tudok.
Ennyi erővel tengődhetnék 47ezres segélyen is, nem?

Repcepro 2020.11.15. 18:41:26

Sziasztok!Hozzászólok kicsit én is az autó témához mert munkámból adódóan rengeteg tévutat látok. Nem hinnétek el mennyi ember több havi fizetését viszi el az autó és nem csak az értékvesztés amivel főleg fiatal autóknál kell számolni, de a fenntartás is iszonyat sok. Rengeteget számoltam ilyen dolgok után, de egy átlagos autót nem megvenni nehéz hanem fenntartani. Szerintem főleg itt Budapesten nagyon sokan feleslegesen nagy és drága autóval járnak a legkisebb utakra is, a pénz mellett ez a környezetnek is nagyon sokat árt. Én tudatosan döntöttem úgy, hogy egy nagyon öreg, jó állapotú, iszonyú lassú, kis fogyasztású dízel autót tartok csak, amire tudok hobbi biztosítást is kötni. Emellett ahová csak tudok biciklivel vagy tömegközlekedéssel megyek, bár sajnos mivel nincs bérletem sokszor gazdaságosabb az autó ilyen utakra is. Nálam ez a módszer bevált, bár sokan hülyének néznek mikor megjelenek egy-egy jobb helyen egy 30 éves csettegővel de a tudat, hogy mennyi pénz maradt a zsebemben az nekem többet ér.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása