Koronavírus és hulló kések...

A jelenlegi hangulatban ezen a blogon sem maradhat említés nélkül a koronavírus pénzügyi hatása, ugyanis ez a járvány kétségtelenül az elmúlt évtized egyik legdrasztikusabb olyan eseménye, amely önmagában is meghatározó tényezőjévé válhatott mind a világgazdaságnak, mind a befektetési piacoknak.

Akik súlyosan érintett ágazatban – turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés – dolgoznak, és nem rendelkeznek kellő anyagi vésztartalékkal, ők most igen komoly kihívásokkal néznek szembe: számukra ez erős ösztönző lehet, hogy haladéktalanul elkezdjék a takarékoskodást. (A hozzáértők szemében a 6 hónapig elegendő megtakarítás számít ideálisnak, amiről korábban itt írtam.)

Akiknek vannak befektetéseik, ők szintén mozgalmas heteken vannak túl, és nem tudhatjuk, hol van még a vége. A tőzsdéken valóságos pánikhangulat uralkodik, a többség fejvesztve menekül szinte az összes eszközből. Az elmúlt időszakban mindenütt teljesen átlagosnak számított egy 30% körüli árfolyamesés, még a legstabilabb országok részvényindexeinek körében is, de a nemesfémek (arany, ezüst) és a kriptovaluták ugyancsak látványos zuhanást produkáltak.

24a.png

A példátlanul hosszú, 11 éve megállás nélkül tartó bikapiac (erős felfelé menetelés) miatt már régóta várható volt egy vaskos korrekció (árcsökkenés). Most úgy látszik, a koronavírus elhozta ezt nekünk. Hogy válságról beszélni korai-e vagy sem, az majd kiderül a következő hónapok során, de ami biztos, hogy befektetői szemmel nézve igencsak csábítónak tűnhetnek a jelenleg kínálkozó belépési lehetőségek.

Akiknek van megtakarított pénzük, és szeretnék azt jókor befektetni, közülük most sokan pattanásig feszült idegekkel figyelik az eseményeket, és keresik azt a pontot, amikor érdemes lehet bevásárolni az általuk kiszemelt pénzügyi eszközökből. Ez teljesen érthető, hiszen úgy tehetnek szert nagy árfolyamnyereségre, ha olcsón vesznek, és később drágán adnak majd el.

Az efféle tőzsdei játék nehézségét az okozza, hogy senki nem lát a jövőbe. Utólag könnyű okosnak lenni, de ahhoz már sokkal nagyobb ügyesség (vagy mázli) kell, hogy valaki előre megjósolja az esés várható mértékét, és éppen a megfelelő időpontban szálljon be. Ezt nevezik a tőzsdei szlengben a hulló kések helyzetének, és nem véletlenül: olyan ez, mintha egy magasról zuhanó kést szeretnél elkapni. Van egy kis esély arra, hogy pont sikerrel jársz, de sokkal nagyobb arra, hogy megvágod magadat.

magarticles_pont_magzter_pont_com.jpg

Éppen ezért okosabb dolog a gyors nyereség hajszolása helyett inkább hosszú távra tekinteni, és kétszer is meggondolni, hogy mit teszel. Amit biztosan tudunk, hogy az elmúlt 11 év emelkedésének mindössze az utolsó két-három évi nyereségét vitte el eddig a koronavírus hatása. Ez önmagában még nem akkora esemény, hogy ész nélkül eladni vagy venni rohanj, bár mostanában számtalan helyről hallhatsz mind az egyikre, mind a másikra buzdító hangokat. Én azt javaslom, hogy ha bármikor is lépsz, az legyen a te megfontolt döntésed, hiszen a kockázat és a felelősség a tiéd.

Köszönöm, hogy olvasol! Hamarosan érkezem a következő cikkel.

További tartalmakért kövesd az Aranytojás Blogot az instagramon is!

(Első kép forrása: pixabay.com. Második kép forrása: magzter.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr3215522760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása