Földönfutók luxuskocsikban

Egy aprócska tévedés

Ha az utcán hirtelen eldübörög mellettünk egy csodaszép sportkocsi, a legtöbbünk valószínűleg azt hiszi, hogy egy nagyon gazdag ember ül benne, és ezért néha irigykedve néz utána. Elvégre ilyen drága autókkal és ilyen drága ruhákban csakis a leggazdagabbak járhatnak. Talán veled is megesett már az ilyesmi, kedves olvasóm, és még csak nem is sejtetted, hogy aligha járhatnál messzebb az igazságtól...

Ebben az esetben engedd meg, hogy bemutassam neked T. Stanley és W. Danko amerikai professzorokat, akik alapos kutatásaik után meghökkentő állításokkal álltak elő a valódi milliomosok életstílusát illetően. A nevezett urak 1996-ban megírták Millionaire next door, azaz Milliomos a szomszédban című könyvüket, melyben hosszasan értekeznek a legvagyonosabbak meglepően szolid életstílusáról, és egyúttal azokat is leleplezik, akik a fentebb szintén említett státuszszimbólumokat felhasználva gazdag embernek mutatják magukat, holott számtalan esetben bizony napról napra élnek, sőt akár a csőd szélén táncolnak.

A könyv története 1976 körül kezdődött, amikor is Stanley-ék a fejükbe vették, hogy felmérést készítenek a leggazdagabb emberek szokásairól. Felkerekedtek, hogy interjúra bírják a "gazdag" negyedek lakóit, de hamarosan arra a furcsa felismerésre tettek szert, hogy a luxusautókkal járó, luxusingatlanokban élő emberek valójában egyáltalán nem vagyonosak!

6.jpg

Ezzel szemben a valóság

Később azonban rátaláltak az igazán nagy gazdagsággal rendelkező emberekre is, és összegyűjtötték azokat a tulajdonságokat, amelyek legtöbbjükben közösek voltak. A könyvnek magyar kiadása sajnos nem létezik, de angolul elérhető, és röviden összefoglalva a következőket állítja a tipikus dollármilliomosokról: arról lehet őket felismerni, hogy a külsőségek alapján semmiképpen sem hinnénk őket dollármilliomosnak; teljesen átlagos az életstílusuk, hiszen nem a látszatra építenek, nem hivalkodnak; és ahelyett, hogy elszórnák a pénzüket teljesen értelmetlen (és fölöslegesen drága) dolgokra, inkább jövedelemtermelő eszközökbe fektetik azt, ezáltal évről évre gyarapítva vagyonukat.

Akkor kik és miért vesznek luxuscikkeket?

Minden bizonnyal azok, akik elismerő pillantásokra vágynak. Akik szeretnék, ha mások irigykedve néznének utánuk. Akiknek többet ér a csillogás, mint a valódi gyarapodás. Akik inkább költik minden pénzüket jelenbéli presztízstárgyakra, mint hogy egy forintot félretegyenek a jövőre. Akiknek akár adósságokba keveredni is megéri, hogy rövid távon a valós lehetőségeik felett élhessenek.

És ez a személyi kölcsönből vásárolt lapostévére ugyanúgy vonatkozik, mint a luxusautóra...

Tehát a mai tanulság így szól: gazdagnak lenni nem ugyanaz, mint gazdagnak látszani. Döntsd el, hogy te melyikre vágysz!

(Kép forrása: unsplash.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr1914395358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása