3 kihagyhatatlan könyv a pénzügyi sikerhez

Egyik korábbi cikkemben már említettem, hogy mennyire fontosnak tartom az önfejlesztést, azaz saját tudásunk bővítését egy-egy adott területen. Most összegyűjtöttem három olyan könyvet, amelyek számomra nagyon sokat adtak pénzügyi témában.

1. George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

Ha valaki a legalapvetőbb pénzügyi elvekről kérdez engem, ezt a könyvet ajánlom neki elsőként. George Clason a Babilon leggazdagabb embere c. könyvben olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek megértése elengedhetetlen a nagy vagyon felhalmozásához.

Ez a könyv nem a gyors meggazdagodásról szól. Sokkal inkább a hagyományos, régóta bevált módszerre tanít meg, ami már számtalan ember felemelkedését okozta, szemben a gyors sikert kínáló szélhámosok tanácsaival. 

Arra tanít meg, hogy a meggazdagodás biztos módja a tudatos, célszerű cselekvés. Leírja, hogy a fegyelmezett megtakarítási szokások eredményezik a nagy vagyont, ami természetesen szembemegy feltörő vágyaid gyors kielégítésével.

Ez a könyv nem az azonnali jutalmazás mellett érvel, hanem a hosszú távú gondolkodás mellett. Nem a furfangosság, hanem a kitartó munka mellett. Nem a pénzhajhászás, hanem a biztonságos befektetések mellett. Nem a pazarlás, hanem a takarékosság mellett. Nem a sült galambra várakozás, hanem az önfejlesztés mellett. Érvel a tervezés, a költségvetés, az ésszerűség mellett is.

És mint ilyen, számomra végtelenül becsülendő. Csak ajánlani tudom!

8.jpg

2. Tóth András: Ősember a pénztárcámban

Dr. Tóth András az elmúlt évek során az ország egyik legismertebb pénzügyi tanácsadójának mondhatta magát. Több alkalommal szerepelt tévéműsorokban, számos rendezvényen adott elő, és jó néhány könyvet is írt.

Az Ősember a pénztárcámban egy zseniális mű, amely azt az egyszerű gondolatot mutatja be, hogy manapság az emberek többsége olyan berögzült minták szerint viselkedik a pénzügyeit illetően, amelyek teljesen elavultak. Nem mostanában alakultak ki ugyanis, hanem több tízezer évvel ezelőtt, ősember korunkban. Hogy mi ezzel a probléma? Az, hogy ezek a minták ma már nem működnek jól, sőt gyakran éppen ellenkező hatást váltanak ki, mint szeretnénk, így nagymértékben megnehezíthetik a dolgunkat... 

Fantasztikus történetek, statisztikák és tanulságok szövik át a laza stílusú írást, miközben lépésről lépésre megtanulhatjuk azt is, hogyan küzdhetjük le az ősrégi beidegződéseket, és élhetünk a modern kori pénzügyi körülményeknek megfelelően. Nem lövök le egyetlen poént sem, mindenképp érdemes elolvasni!

3. Robert Kiyosaki: Gazdag papa szegény papa

Ez a könyv főként az üzleti és motivációs témák kedvelőinek íródott, és az író többi művéhez hasonlóan sajnálatos módon hemzseg a féligazságoktól és közgazdaságtani ferdítésektől.

Hogy miért ajánlom most mégis? Semmiképpen sem azért, hogy bárki is ebből akarja eltanulni a pénzügyi tudományok alapjait. Sokkal inkább azért, mert egy olyan nézőpontot tár fel, amely meglehetősen hiányzik a legtöbb ember eszköztárából.

Ez a nézőpont a következő: amikor pénzt költünk, kétféle dologra fordíthatjuk, aszerint, hogy az termeli-e a pénzt, vagy inkább viszi. Ami termeli, az jó befektetés, ezért érdemes ilyen tárgyakat, értékeket vásárolni. Ami azonban viszi a pénzt, például egy olyan ház, amelyben mi magunk lakunk, vagy egy saját használatú autó, nos, ezek nem tekinthetők jó befektetéseknek. Így hát nem szabad túlságosan sokat áldozni rájuk, inkább minden lehetséges módon csökkenteni kell ezek fenntartási költségeit.

Ha valaki ezt a gondolatot elsajátítja, már megérte elolvasnia a könyvet, függetlenül attól, hogy az szakmailag mennyire tekinthető hitelesnek...

Ez volt tehát az a három könyv, melyeket kihagyhatatlannak tartok a pénzügyi siker felé vezető úton. Remélem, hogy számodra is hasznossá válnak majd!

Köszönöm, hogy velem tartasz! Kövesd az Aranytojást instagramon is!

(Kép forrása: unsplash.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr9614568192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ARANYTOJÁS

Friss topikok

süti beállítások módosítása