Pénzügyekről, neked is!

Aranytojás Blog

Miért nem használok bankkártyát?

2018. október 02. - Aranytojás Blog

"Készpénz vagy kártya?" - hangzik a pénztárosok jól ismert kérdése szinte minden vásárlásunk alkalmával.

A legtöbben véletlenszerűen használnak készpénzt vagy bankkártyát, általában az alapján, hogy éppen milyen formában van náluk pénz: bankjegyek képében vagy bankszámlájuk egyenlegén. Én azonban ezen a területen is törekszem a tudatosságra, és 10 vásárlásból 9-szer a készpénzes fizetési módot választom. Hogy miért, annak több oka is van. Ezeket szeretném ma bemutatni.

A túlköltekezés veszélye

Észrevetted már, hogy milyen könnyen el lehet költeni egy kisebb vagyont is, akár egy pillanat alatt? Ez főként akkor szokott bekövetkezni, ha valakinek éppen megérkezett a fizetése. (Természetesen máskor is megtörténhet, az egyetlen feltétel az, hogy viszonylag magas összeg legyen a bankszámlánkon...)

Ennek oka a következő: a bankkártyák lehetővé teszik, hogy rendkívül sok pénz legyen nálunk bármelyik pillanatban, és ha már sok pénz van nálunk, hajlamosak vagyunk sokat is költeni. A bankkártyák segítségével egyetlen mozdulat is elegendő, és akkora összegeket költhetünk el, amelyeket készpénzes fizetés esetén valószínűleg kétszer is meggondolnánk. Teljesen más érzés ugyanis, ha ki kell vennünk a pénztárcánkból a bankjegyeket és aprópénzt, és odaadni egy másik ember kezébe, mintha csak egy műanyag kártyát érintenénk oda a megfelelő felülethez. (Az utóbbi sajnos jóval könnyebb érzés, ez jelenti a csapdát!)

3.jpg

Az esti rutinra készülve

Amint azt korábban is leírtam, esténként szokásom szerint minden nálam lévő aprópénzt beteszek egy erre a célra kijelölt befőttes üvegbe. Napközben gyakran már csak azért is készpénzzel fizetek, mert fejben előre készülök erre az esti rutinra. Fantasztikus érzés, ahogy napról napra látom növekedni az így megtakarított pénzösszeget! A bankkártya használata például ettől is megfosztana...

Felesleges költségek

A bankszámlák díjai gyakran drasztikusan megemelkednek, ha valaki sokszor használja a bankkártyáját, akár készpénzfelvételre, akár vásárlásra. Az ilyen költségeket nagyon könnyen el lehet kerülni, ha egyáltalán nem használunk kártyát, csak abban az esetben, ha tényleg elengedhetetlenül szükséges. Ez éves szinten akár több tízezer forintos megtakarítást is jelenthet!

A fenti listát sokáig folytathatnám még, most a legfontosabb okokat olvashattad. Remélem, hogy kellően megalapozott volt az érvelésem, ha pedig úgy véled, számodra mégis a kártyás fizetés a testhezállóbb, akkor örülök a döntésednek!

Ha kíváncsi lennél valamire, kommentelj bátran!

Köszönöm, hogy velem tartasz!

(Kép forrása: unsplash.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranytojas.blog.hu/api/trackback/id/tr5514276109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gauchos 2018.10.18. 00:05:05

Alapvetően egyetértek azzal, hogy kártyával könnyebb túlköltekezni, illetve a fizetés fájdalma erősebben jelentkezik készpénzes vásárlás esetén. Viszont az érved, hogy "A bankszámlák díjai gyakran drasztikusan megemelkednek, ha valaki sokszor használja a bankkártyáját, akár készpénzfelvételre, akár vásárlásra."
szerintem nem állja meg a helyét.
A készpénzfelvétel tényleg sokba is kerülhet nagy összeg esetén, de a kártyás vásárlásnak nincs felára a kp-hez képest.

Továbbá, a legtöbb bankszámlához mindenképp adják a kártyát, ha kéred, ha nem, és ki is kell fizetni mindenképpen. Ennek összege azonban a tapasztalataim alapján nem haladja meg a 3000 Ft-ot (éves díj). vagy ha drágább, akkor számlacsomagot kell váltani. Szerintem ez nem vészes összeg, cserébe ott van a 150 ezer Ft-os ingyenes készpénzfelétel minden hónapban. Kártya nélkül ez is fizetős lenne. A fizetése pedig általában ma már bankszámlára érkezik a legtöbb embernek.

Zabalint 2018.10.18. 00:05:42

"Észrevetted már, hogy milyen könnyen el lehet költeni egy kisebb vagyont is, akár egy pillanat alatt? Ez főként akkor szokott bekövetkezni, ha valakinek éppen megérkezett a fizetése. "

Ez az, ami csak azoknál igaz, akil hónapról-hónapra élnek. Ha nem így van, akkor teljesen mimdegy, hogy mikor jött meg a fizetésed, hiszen mindig van pénzed, bármikor túlköltekezhetnél elvileg.

Egyébként a bankkártyának nem kellene befolyásolnia. Én aki bankkártyával fizetek majdnem mindig, pont hogy az egyenlegemmel vagyok nagyjából tisztában (de ugye az eleve csak a pénzem töredéke, hiszen a többi alszámlákon van vagy tartós megtakarításban), a készpénzt amit felvettem viszont már eleve elköltöttnek tekintem, ezért azt sokkal kevésbé számolom. Így elvileg pont készpénzzel költekezhetnék túl, valójában egyikkel sem.

Szerintem a készpénzezés azért, hogy kevesebbet költs, a pénzügyi tudatosság szembeköpése.